Comunicate

01.02.2019 - Atenție la dezinformare: majorarea salariilor cu 75% este fake news!!

01.02.2019 - Atenție la dezinformare: majorarea salariilor cu 75% este fake news!!

O ,,știre” lansată, ieri, de o anumită parte a mass-media, a fost distribuită intens pe rețele sociale, titlul acesteia, în special, provocând diferite comentarii: ,,Un nou proiect de lege majorează salariile polițiștilor cu 75%. Poliția Română face angajări.

La auzul unei asemenea vești, secrețiile de endorfine și serotonine – hormonii responsabili de starea de fericire – inundă provocator orice om normal. Polițiștii în activitate se gândesc automat la cât de frumos sună viitorul, iar cei care și-au propus să devină polițiști sunt zdruncinați de predictibilitatea pe termen lung a carierei și își fac planuri de intensificare a pregătirii pentru viitorul concurs de admitere.

După o sumară analiză sintactică și morfologică a titlului, logica ne conduce spre o primă nedumerire: un proiect de lege nu majorează, eventual propune legiferarea unei majorări. A doua nedumerire:  majorare cu 75%??? Adică, pe lângă infima creștere a salariilor de funcţie/de bază aplicată de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru nr. 153/2017, cu ¼ din diferenţa prevăzută în grilă între 2022 și decembrie 2018 (contestată public de FSNPPC, în condițiile înghețării sporurilor permanente la nivelul din decembrie 2018), ar urma și o majorare consistentă, cu 75%...măi să fie!!

Citind întreg materialul, aflăm că, de fapt, este vorba de o altă chestiune, complet diferită, și nu de ,,majorarea salariilor cu 75%”: acordarea majorării pentru orele lucrate suplimentar, dacă nu s-a acordat timp liber corespunzător în termen de 60 de zile de la prestarea activității peste programul normat de lucru, sursa ,,știrii” fiind proiectul unui ordin pus în dezbatere publică pe site-ul MAI (actualmente avem OMAI 40/2018), în care sunt stipulate condiţiile de acordare a majorării salariale prevăzută de art.35 alin. (3) din OUG 114/2018 pentru 2019.  

În fapt, acesta este unul dintre amendamentele propuse în ultimii ani de FSNPPC, preluat ca atare și în respectiva ordonanță de urgență, alături de alte două dintre amendamentele noastre: plata cu 175% a orelor lucrate în regim SDSL și decontarea serviciilor turistice.

În concluzie, atenție la dezinformare! De aici și până la manipulare nu-i decât un pas!

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Președinte – Dumitru COARNĂ

Parteneri SNPPC: