În urma solicitării noastre scrise, de ieri, 28 februarie (a se vedea comunicatul SNPPC), avem confirmarea faptului că aceasta a ajuns la cabinetele demnitarilor din Guvern: primul-ministru, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Finanțelor, ministrul Muncii și ministrul Justiției. Pe lângă o listă cu revendicări generale, le-am solicitat și întâlniri directe, cât mai urgent, pentru a ne fi comunicate deciziile pe care le vor lua, în sensul punerii în practică a cererilor noastre, cereri care privesc în special polițiștii și personalul contractual, dar care vor fi valabile, prin efectul legii și al reglementărilor ulterioare, asupra întregii familii ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Suntem în măsură să vă informăm că demersul nostru și apelul inițial, pe care l-am lansat în data de 22 februarie a.c., au deja efect în rândul organizațiilor de profil: mai multe sindicate și asociații legal constituite în zona MAI și a familiei noastre ocupaționale ne-au transmis intenția fermă de se ralia măsurilor de protest pe care le preconizăm.
Avem convingerea că vom purta discuții, în perioada imediat următoare, cu factori politici și guvernamentali decizionali, dar nu ne culcăm pe o ureche și pregătim cadrul legal pentru acțiunile sindicale anunțate la nivel național și central (conform legislației, polițiștii și personalul contractual aflați în timpul liber, precum și pensionarii militari, pot participa la acțiuni publice de protest). Acestea vor debuta în 21 martie și vor avea loc zilnic, până pe 25 martie (inclusiv), când este Ziua Poliției Române.
Deocamdată, avem în vedere proteste în câteva municipii reședință de județ, reprezentative pentru regiunile istorice ale țării – Timișoara (21.03.2023), Cluj Napoca (22.03.2023) și Iași (23.03.2023) –, urmând a ne organiza și a ne concentra efortul principal pentru data de 24 martie, când vom derula o manifestare de mare amploare, în București, unde vom protesta la Guvern, apoi vom pleca în marș spre Parlament, trecând pe la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și cel al Justiției. Conform tradiției din ultimii ani (ne-am bucura să nu mai avem motive să o facem...), pe 25.03.2023 vom ,,marca” și ziua Poliției Române, în fața sediului M.A.I.
În scurt timp vom definitiva și lista detaliată a revendicărilor, defalcată pe categorii profesionale (angajați în activitate) și pe rezerviști/pensionari militari (care au un regim juridic și obligații aparte, întrucât fac parte dintre cele trei categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, gata oricând de mobilizare).
Reamintim, succind, principalele revendicări transmise Guvernului:
- aplicarea, de urgență și în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională), așa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaționale/sectoare de activitate);
- un nou Statut al polițistului și un Ghid al carierei polițistului, dată fiind perimarea actualelor prevederi, în vigoare de peste 20 de ani, timp în care am devenit stat membru UE și NATO;
- aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat în forma votată inițial, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea acestui sistem de asigurări sociale cu un regim aparte, asemenea statelor membre NATO/UE;
- majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieței și, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilitățile și interdicțiile polițiștilor judiciariști.
Vom reveni cu detalii privind evoluția negocierilor cu Guvernul și cu ministerele implicate în soluționarea revendicărilor noastre.
Biroul Executiv - FSNPPC