Comunicate

01.04.2021 - COMUNICAT: Normele de aplicare, în MAI, a Legii 168/2020 (privind veteranii din teatrele de operații), care urmează a fi publicate în M. Of., exclud misiunile operative FRONTEX. Minuta ședinței de dialog social relevă faptul că SNPPC a susținut drepturile polițiștilor

 01.04.2021   - COMUNICAT:  Normele de aplicare, în MAI, a Legii 168/2020 (privind veteranii din teatrele de operații),  care urmează a fi publicate în M. Of., exclud misiunile operative FRONTEX.  Minuta ședinței de dialog social relevă faptul că SNPPC  a susținut drepturile polițiștilor

FSNPPC/ 01.04.2021

                                     

                   

COMUNICAT

Normele de aplicare, în MAI, a Legii 168/2020 (privind veteranii din teatrele de operații),

care urmează a fi publicate în M. Of., exclud misiunile operative FRONTEX.

Minuta ședinței de dialog social relevă faptul că SNPPC

a susținut drepturile polițiștilor de frontieră

 

             Deși în lege există un text foarte clar, imperativ, chiar, care prevede că și "alte misiuni specifice cu potenţial ridicat de risc, stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională" trebuie să facă obiectul reglementărilor interne, prin care să fie stabilite drepturile veteranilor din teatrele de operații, misiunile operative FRONTEX au fost excluse din proiectul OMAI.

            Iată  dovada faptului că propunerile SNPPC, acceptate inițial de reprezentanții MAI, au fost neglijate, în final:

            În Minuta şedinţei de la MAI - vezi linkul atașat mai jos - din 22.02.2021, în vederea dezbaterii proiectului OMAI privind normele de aplicare a Legii nr. 168/2020, se precizează, la pct. 4: ,,Reprezentantul SNPPC a solicitat intervenția, precizând faptul că mai mulți membri ai sindicatului au semnalat lipsa unor misiuni din cuprinsul art. 3 din Anexa la proiectul de ordin, enumerând Misiunea ONU din Timorul de Est, Misiunea EULEX Kosovo, precum și misiunile sub egida FRONTEX. În replică, dl secretar general adjunct a precizat faptul că lista misiunilor regăsită în cuprinsul art. 3 din Anexa la proiectul de ordin este în curs de actualizare, urmând ca, în urma propunerilor primite cu ocazia desfășurării procedurii privind transparența decizională, aceasta să fie completată, forma refăcută a proiectului de ordin urmând a fi publicată pe site-ul MAI. În continuare, dl secretar general adjunct a dat cuvântul reprezentantului DGAESRI pentru a oferi informații suplimentare referitoare la misiunile aduse în discuție de către reprezentantul SNPPC, care a precizat faptul că modalitatea de enumerare în cuprinsul proiectului de act normativ a acțiunilor militare, misiunilor și operațiilor avute în vedere în aplicarea prevederilor Legii nr. 168/2020 a fost reevaluată.

           În urma ,,reevaluării”, nu s-a modificat nimic, iar misiuni cu grad mare de complexitate și de risc, așa cum au fost cele de prevenire/combatere a migrației ilegale la diferite frontiere maritime (vezi Grecia, de exemplu), dar și altele, nu sunt recunoscute în OMAI.

          Considerăm că se impune completarea Normelor, în sensul mai sus-precizat!

https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/346_1614760744_MINUTA%20.pdf

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: