Cu ocazia ultimei întruniri a Comisiei de dialog social a MAI, de săptămâna trecută, conducerea SNPPC a adus în discuție și demersul ministerului, de modificare a ,,HG nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti”, solicitând respectarea unor standarde unanim acceptate în domeniu, la nivel european, în procesul de ,,rebranduire”, despre care am luat cunoștință, inițial, din mass-media.
În acest sens, le-am reamintit reprezentanților MAI că, încă de anul trecut, le-am înaintat oficial studiul realizat de către EPU (European Police Union - cea mai importantă federație sindicală de profil, al cărei membru-fondator suntem), referitor la necesitatea dotării logistice corespunzătoare și a pregătirii profesionale a forțelor polițienești: „Standarde minime pentru o securitate maximă”. Documentul - vezi linkul de mai jos - are în vedere mai multe paliere, care privesc uniformele, mijloacele auto de intervenție, mijloacele de protecție fizică, de imobilizare a făptuitorilor etc.
În esență, studiul este motivat de nevoia unor schimbări majore în domeniul siguranței publice, generând premisele instaurării unei atmosfere sporite de securitate și stabilitate în Europa, în condițiile în care managementul organizațional, fundamentul legislativ și dotarea forțelor de poliție, ca instrumente esențiale pentru asigurarea respectării drepturilor cetățenilor, comunităților locale și ale statelor membre, pot și trebuie să fie perfecționate.
Considerăm că avem nevoie de reevaluări în domeniu, iar expertiza îndelungată a EPU și a sindicatelor membre are o importanță crucială, când vorbim despre necesitatea unor noi forme de dezvoltare profesională a polițiștilor, în calitate de responsabili cu protecția cetățenilor Uniunii Europene, a frontierelor externe ale acesteia și a instituțiilor naționale și comunitare.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL