Comunicate

01.09.2021 - COMUNICAT: În consens cu SNPPC, și Confederația Sindicală Națională Cartel Alfa reia protestele în stradă

01.09.2021 - COMUNICAT: În consens cu SNPPC, și Confederația Sindicală Națională Cartel Alfa reia protestele în stradă

           Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale Sindicale "Cartel ALFA", reunit in data de 30 august 2020, au decis declanșarea de acțiuni de stradă împotriva Guvernului și a măsurilor sale aberante.

          Cităm din comunicat: ,,Guvernul urmărește doar acțiunile de imagine în contextul campaniei din cadrul partidelor coaliției, iar măsurile pe care le ia duc la sărăcirea populației și consolidarea privilegiilor celor  1% din populație, cu venituri mari.  Rezultatele economice cu care se laudă constant premierul nu sunt resimțite de populație, pentru că mecanismele prin care creșterea economică produce dezvoltare și bunăstare sunt blocate:

  1. Prin nemodificarea Legii dialogului social;   
  2. Printr-o politică nefastă de creștere a salariului minim, care nu se bazează pe legea coșului minim aprobată și promulgată în august 2020;
  3. Prin menținerea unei politici fiscale care împovărează lucrătorii și micii contribuabli și creează facilități capitalului și bogaților și multe altele. 

       Cu cinism și ipocrizie, guvernul se arată îngrijorat de creșterea accelerată a preturilor la utilități. Cu toate acestea, executivul a refuzat să proroge termenul pentru liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii casnici și să țină cont de contextul social, dar și cel al pieței de energie, pentru a lua măsurile adecvate de protecție și prevenire a abuzurilor. Cum se face că în privința pensiilor, salariilor, alocațiilor, termenele au putut fi prorogate fără niciun impediment? De ce oare? Nu cumva sunt beneficiari ai creșterii necontrolate a prețurilor la energie în cadrul decidenților actuali?"

        Comunicatul include și motivele invocate de SNPPC/FSNPPC pentru a declanșa protestele la nivel național, prin CARAVANA MOLDOVEI, care începe în 27 sept.:  deficitul de personal, existent în domeniile muncii operative și în mediul rural (unde ajunge și la peste 50%), situație care impune ore suplimentare și, implicit, suprasolicitarea fizică și psihică; salarizarea precară a polițiștilor și a personalului contractual, care au fost scoși din grila Legii-cadru 153/2017; înghețarea pensiilor militare de stat, neindexate, de doi ani, nici măcar cu rata inflației; necesitatea scoaterii la concurs a tuturor funcțiilor de conducere; amputarea decontării serviciilor turistice; condițiile de muncă neadecvate în care este încadrat personalul contractual; neasigurarea standardelor legale pe linia sănătății și securității în muncă (sute de posturi de Poliție nerenovate, neigienizate, fără utilități sanitare și termice corespunzătoare); insuficiența echipamentelor/mijloacelor tehnice/auto de intervenție operativă și a celor de protecție fizică a polițiștilor; mentenanța precară și lipsa asigurărilor de tip CASCO a mijloacelor de mobilitate operativă.

        Citiți tot Comunicatul în atașamentul pdf

Fisiere incarcate

Parteneri SNPPC: