Comunicate

01.10.2024 - Sistemul informatic de monitorizare electronică funcționează la nivel național

01.10.2024 -  Sistemul informatic de monitorizare electronică  funcționează la nivel național

 

    Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, alte 18 județe intră în etapa de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME): Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea. SIME se aplică, de astăzi, și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

    IGPR a informat, ieri, oficial, că au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, fiind definitivată și dotarea acestora cu logistica necesară.

    Conform legii, polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia. Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

     Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli, iar identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

    După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere, vor avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

    În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis 8.978 de ordine de protecție provizorii, 3.622 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 87.565 de cazuri de violență domestică, dintre care 42.560 în mediul urban și 45.005 în mediul rural. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 8.745 de ordine de protecție, 3.622 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 8.187 au fost confirmate de unitățile de parchet (91%). În 1.033 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție provizorii și al ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

     Așa cum am precizat și în comunicatul nostru din 02.09.2024, SNPPC consideră că Legea nr. 26 din 28.02.2024 privind ordinul de protecție, respectiv Ordinul M.A.I. nr. 138 din 22.08.2024 privind stabilirea modalității de gestionare, de către polițiști, a cazurilor privind actele de violență, sunt reglementări utile, pe fond, care vor contribui, în timp, la diminuarea faptelor de agresiune asupra persoanelor, dar care, în practică, vor fi greu de aplicat, cel puțin o vreme, având în vedere realitatea actuală de la nivelul Poliției Române, marcată de o lipsă acută de personal operativ, acesta fiind insuficient chiar și pentru îndeplinirea actualelor sarcini și misiuni date deja în competență, în ultimii ani, în condițiile unui deficit general de personal, la nivel național, de circa 20%, recunoscut oficial chiar și de MAI, la începutul acestui an.

 

                                 BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC

Parteneri SNPPC: