Comunicate

02.04.2021 - COMUNICAT: Respingem proiectul de modificare a Legii 55/2020, pus în dezbatere publică! Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic sau instituie sarcini suplimentare pentru Poliție, în condițiile actuale!

02.04.2021  -  COMUNICAT:  Respingem proiectul de modificare a Legii 55/2020, pus în dezbatere publică!  Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic  sau instituie sarcini suplimentare pentru Poliție, în condițiile actuale!

FSNPPC/02.04.2021

 

COMUNICAT

Respingem proiectul de modificare a Legii 55/2020, pus în dezbatere publică!

Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic sau instituie sarcini suplimentare pentru Poliție, în condițiile actuale!

 

Astăzi, de la ora 10,00, în sistem on-line, participăm la ședința de dialog social, organizată de MAI, pe marginea proiectului de modificare a Legii nr. 55/2020 privind măsuri specifice pandemiei, inițiat de Guvern, prin Ministerul Sănătății.

Proiectul prevede o singură modificare/completare a legii: aplicarea sancțiunii complementare de închidere temporară a agentului economic, care a încălcat măsurile stipulate în Legea 55/2020, prin repetare, într-un interval de 15 zile, sancțiune care trebuie aplicată de către Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală.

Argumentele pentru care respingem proiectul:

  • avem deficit major de personal, în structurile operative, fapt pentru care și misiunile/sarcinile actuale sunt greu de îndeplinit, în timp scurt și în condiții de eficiență;
  • se instituie, în mod expres, prin lege, sarcini suplimentare pentru Poliție, fără a se face referire, în Nota de fundamentare, la impactul financiar, pe linie de resurse umane etc.;
  • se creează premisele unor abuzuri asupra operatorilor economici (din zona HORECA, magazine mari sau mici etc.), care și așa sunt afectați de restricțiile majore, prelungite de peste un an, cu impact negativ asupra angajaților, economiei și societății, în ansamblu;
  • proiectul prevede o măsură anticoncurențială și TOTAL ABUZIVĂ: operatorul economic sancționat nu poate contesta în instanță măsura agentului constatator (situație neîntălnită în legislația actuală, în dezacord cu normele interne și europene);
  • Poliția locală și Jandameria ar primi atribuții din sfera de activitate a Poliției și  a Direcției de Sănătate Publică, fără a fi calificate profesional din acest punct de vedere.

 

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

 

 

Parteneri SNPPC: