Comunicate

02.04.2024 - Proiectul noii Legi privind apărarea națională a României, pus în dezbatere publică, de MApN

02.04.2024          -                  Proiectul noii Legi privind apărarea națională a României, pus în dezbatere publică, de MApN

        Nu e nicio păcăleală: ieri, 01 aprilie 2024, MApN a pus în transparență decizională, pe site-ul propriu, pentru 10 zile, proiectul Legii privind apărarea națională a României (atașat mai jos), care urmează să înlocuiască vechea reglementare, respectiv Legea nr. 45 din 1994.

         Proiectul în discuție vizează inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, dar și Departamentele sau structurile militare / polițienești din subordinea MAI, care urmează să execute misiuni specifice, numai în situații de asediu, de mobilizare sau de război, după caz, conform dispozițiilor Centrului Național Militar de Comandă, ce se constituie, la nevoie, în subordinea CSAT.

        Având în vedere importanța acestui proiect pentru viitorul familiei ocupaționale din care facem parte, precum și faptul că se preconizează că, în oricare dintre situațiile mai sus-menționate,  toate structurile polițienești din MAI vor fi militarizate și  vor deveni FORȚE DE PROTECȚIE (spre deosebire, Legea similară din 1994 prevede că structurile de Poliție devin mari unități sau unități militare și intră în componența Armatei), alături de FORȚELE MILITARE, considerăm că este nevoie să studiem cu atenție acest document și să formulăm un set de amendamente adecvate.

          Avem acest drept, în temeiul Legii dialogului social nr. 367/2022, dar și al calității de membru al Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, astfel că FSNPPC este abilitată să propună amendamente pe marginea oricărui proiect de act normativ care privește drepturile și interesele polițiștilor și personalului contractual din MAI.

                                                     https://sg.mapn.ro/proiecte/legea_apararii_nationale_a_romaniei_660aa6d057330.pdf

        Toți cei interesați, din MAI sau din societatea civilă, ne pot trimite propuneri, până pe data de 08 aprilie a.c., pe adresa: contact@snppc.ro.

         Post scriptum SNPPC:

        1 - În ceea ce privește propunerea de militarizare a structurilor polițienești, în situații de asediu, de mobilizare sau de război, după caz, vom fi de acord doar dacă militarii pot deveni, tot prin lege, la cerere, membri de sindicat, pentru a le putea fi apărate drepturile de către organizatiile de profil. Ca o paranteză: deși se află de peste doi ani în război, forțele de Poliție / Poliție de frontieră din Ucraina nu au fost militarizate!

       2 – Să nu uităm că, recent, în pandemia de covid 19, au avut loc abuzuri majoare asupra drepturilor omului, din partea unor ,,legiuitori / guru”, și nu eram decât în starea de urgență, nu în vreuna dintre cele sus-enumerate, mai compexe ca nivel de posibile impunități juridice, sub acest aspect.

       3 – STOP ABUZURILOR mascate de eventuale pandemii sau amenințări cu războiul! Pe cine deranjează mișcarea sindicală?

 

Biroul Executiv al FSNPPC

Parteneri SNPPC: