02.10.2018 - FSNPPC, membru Cartel ,,ALFA”, susţine Ziua Internaţională a Muncii Decente

02.10.2018 - FSNPPC, membru Cartel ,,ALFA”, susţine Ziua Internaţională a Muncii Decente

Comunicate

Ziua Internaţională a Muncii Decente - sub egida sloganului "Să punem capăt lăcomiei corporaţiilor" - se marchează în fiecare an, pe 7 octombrie, la recomandarea Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), care cere ca munca decentă să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru realizarea creşterii economiei mondiale.

În 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS) au avut iniţiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri şi marşuri. Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii şi drepturi fundamentale ale muncii şi standarde internaţionale de muncă; oportunităţi de ocupare şi remunerare; protecţie şi securitate socială, dialog social şi tripartitism.

Evenimente care se vor desfăşura în acest an au fost deja înregistrate, din 33 de ţări, pe site-ul special http://2015.wddw.org. Ca şi în ani trecuţi, o gamă largă de evenimente sunt planificate şi la Bruxelles, între care este programată şi o demonstraţie de amploare organizată de sindicatele belgiene împotriva austerităţii. În acelaşi timp sindicatele din sectorul producţiei, pe tot globul, sunt pregătite să desfăşoare evenimente, pentru a cere încetarea muncii realizate în condiţii precare.

La manifestările acestei zile, pe parcursul anilor, s-a ajuns la o participare numeroasă. Anul trecut au fost înregistrate pe website - special al zilei 113 acţiuni, din 35 de ţări. Sindicatele din aceste ţări au revendicat asigurarea remunerării corecte şi echitabile a muncii, calitatea locurilor de muncă, protecţia socială sigură, respectarea drepturilor şi libertăţilor angajaţilor. Munca decentă este esenţială pentru eforturile de reducere a sărăciei şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, incluzive şi echitabile.

Pentru detalii despre proiectul lansat de Cartel ,,ALFA”, click aici: https://www.cartel-alfa.ro/ro/schimbam-regulile-70/

                            BIROUL EXECUTIV CENTRAL
 

Parteneri SNPPC: