Comunicate

02.11.2020 - INFORMARE: Trei proiecte de acte normative, dezbătute în Comisia de dialog social a MAI. Opiniile FSNPPC vizavi de ocuparea unor posturi vacante și de permanența de la domiciliu au rămas aceleași!

02.11.2020  -  INFORMARE:  Trei proiecte de acte normative, dezbătute în Comisia de dialog social a MAI.  Opiniile FSNPPC vizavi de ocuparea unor posturi vacante  și de permanența de la domiciliu au rămas aceleași!

 

În cursul acestei dimineți, s-a desfășurat, în sistem videoconferință, ședința Comisiei de dialog social a MAI, având pe ordinea de zi trei proiecte de acte normative puse în dezbatere publică: proiectul unei HG pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 244/2000; proiectul OMAI privind Dispoziția/Ordinul de zi pe unitate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (cu incidență în acest domeniu – n.n.); proiectul OMAI privind stabilirea unor măsuri pentru angajarea de personal fără concurs, în condițiile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată.

Opinia FSNPPC, vizavi de tema de la punctul 3, care a fost cea mai dezbătută, a rămas aceeași, așa cum a fost exprimată în comunicatele noastre recente:

- referitor la posturile care urmează a fi încadrate în sistemul medical MAI, în perioada crizei sanitare în curs - dat fiind deficitul mare de personal medical (de circa 50-60% la medici, de exemplu), FSNPPC a susținut ideea ca aceste posturi să fie de personal contractual, încadrat în baza Codului Muncii, atât în cazul medicilor, cât și în cazul asistenților medicali (pentru a nu deveni atractive doar în perspectiva pensionării, după 10 ani, ca specialist, conform Legii 223/2015), dat fiind faptul că cele de medic-polițist pot fi ocupate, etapizat, de către absolvenții instituțiilor militare de învățământ medical (școlarizați de MApN pentru nevoile MAI) sau prin transfer de la alte instituții din familia noastră ocupațională.  

În contextul temei de la pct. 3, președintele FSNPPC a adus în discuție și cele 422 de posturi operative care vor fi încadrate în Poliție, pentru o perioadă determinată  de șase luni, din decembrie 2020, reluând ideea că acestea trebuie ocupate EXCLUSIV de către polițiștii aflați în rezervă, dintre cei care și-au dat demisia sau sunt în pensie (cu păstrarea dreptului la pensie militară de stat) sau dintre cei disponibilizați în 2010-2011, care sunt apți și doresc să revină în sistem. Argumente: aceștia cunosc procedurile de lucru și nu mai necesită o perioadă de acomodare sau de formare profesională, astfel că cele șase luni de muncă pot fi dedicate integral activității polițienești. În caz contrar, prin angajarea din alte domenii de activitate, serviciul public polițienesc ar fi afectat negativ, dat fiind faptul că pregătirea inegrală a unui polițist necesită școlarizare și perioadă de tutelă, situație IMPOSIBIL de soluționat în cazul angajării pe o perioadă determinată de 6 luni.

Există și varianta angajării prin concurs, pe o perioadă nedeterminată – prin modificarea legislației actuale, care nu permite acest lucru –, pretabilă pentru încadrare din sursă externă sau din sursă internă (prin trecerea agenților în corpul ofițerilor de poliție/poliție de frontieră).

De asemenea, FSNPPC nu a fost de acord cu reglementarea permanenței de la domiciliu, așa cum MAI încearcă prin proiectul de Ordin de la pct. 1, dat fiind faptul că acest act normativ ar adăuga la lege și nu are în vedere Directiva Europeană 2003/88 privind timpul de lucru, care prevede că permanența de la domiciliu trebuie plătită corespunzător.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: