Comunicate

03.05.2023 - Alba-neagra cu PNRR-ul, până nu mai pricepe nimeni, nimic

03.05.2023  -  Alba-neagra cu PNRR-ul, până nu mai pricepe nimeni, nimic

 

Mulți bat toba pe tema PNRR-ului, dar habar nu au la ce se referă. Cumva, e greu de lecturat și complicat de descâlcit, pentru cei neavizați și mult prea grăbiți să-și expună punctul de vedere pe diverse ecrane tv, asta și pentru că varianta integrală în limba română, postată pe site-urile oficiale ale Guvernului (după declasificare), are aproximativ 1.200 de pagini. Tot atâtea are și Biblia!

Vezi link-ul: https://mfe.gov.ro/pnrr/

Per total, PNRR este compus din 4 Părți, plus Capitolul Buget, structurate pe Piloni, Componente, Reforme, Jaloane și Recomandări prevăzute pentru îndeplinire.

În Partea I, Pilonul III, Componenta 8, pag. 16-17, sunt incluse 6 Reforme,  ultima fiind – chiar așa! –  REFORMA SISTEMULUI DE PENSII PUBLICE (vezi în foto atașată).

Partea a II-a a acestui ,,document programativ” (că nu ști cum să-i zici altfel, nefiind adoptat prin vreun act normativ), elaborat  de guvernarea din 2021 și însușit volens-nolens de actuala, include, în total, 15 aspecte economico-sociale diverse, denumite Componenete, dar NICIUNA NU FACE REFERIRE, ÎN TITLU, LA PENSIILE MILITARE DE STAT!

Iată-le: 1– Managementul apei; 2 – Păduri și protecția biodiversității; 3 – Managementul deșeurilor; 4 – Transport sustenabil; 5 – Valul renovării (asta-i tare, nimeni nu pricepe nimic fără lectura prealabilă);  6 – Energie;  7 – Transformarea digitală;  8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii; 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI; 10 – Fondul local; 11 – Turism și cultură; 12 – Sănătate; 13 – Reforme sociale;  14 – Buna guvernanță; 15 – Educație.

Singura trimitere la militari/polițiști se regăsește în pag. 90-91 (vezi în foto atașată), unde sunt enumerate alte două sisteme de pensii, pe lângă sistemul public: 1 - pensiile ocupaționale din Sectorul de apărare și ordine publică (deși, conf. Legii 223/215, denumirea corectă este aceea de ,,pensii militare de stat”) și 2 - pensiile de serviciu (sunt enumerate 6 categorii: magistrați, diplomați, aviatori, funcționari parlamentari etc.).

Atenție: până aici nu regăsim sintagma ,,pensii speciale”, cu trimitere la pensiile militare de stat! Șmecheria apare pe la pag. 307 din Partea a II-a, în tabelul cu Jalonul 215, unde nu se mai utilizează cele două sintagme anterioare - pensii ocupaționale și pensii de serviciu -, ci se utilizează doar sintagma pensii speciale. Această diversiune literală (greu de crezut că este o simplă eroare de redactare sau de traducere) a lăsat loc de interpretare și, implicit, a dat naștere la tot felul de speculații în spațiul public, mai ales în mass-media, unde s-a tot perorat, de multe ori aiurea, pe marginea așa-ziselor privilegii pe care le au militarii și polițiștii (reamintim că, la pensie, polițiștii devin militari în rezervă și fac parte din cele 3 categorii de forțe armate, prevăzute de Lg. 446/2006, gata oricând pentru mobilizare generală).

Evident, pe toți ar trebui să ne intereseze Buna guvernare, Administrația locală, Mediul înconjurător, Pensiile publice, Educația, Sănătatea, Energia etc., dar aceste teme majore din PNRR sunt neesențiale, se pare, pentru mulți dintre politicienii, jurnaliștii și analiștii prezentului, care abat cu obstinație atenția publică de la temele sensibile, ce pot influența votul electoral, și bat apa în piuă preponderent pe marginea pensiilor militare de stat (datând în România de pe vremea Domnitorului A.I. Cuza), plătite de către Casele de Pensii Sectoriale din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și reglementate, distinct de pensiile publice, în toate statele NATO/UE.

Drept argument, mai redăm (a treia oară), în atașament, răspunsul oficial primit anul trecut din partea Comisiei UE (Guvernul Uniunii Europene, cum ar veni), perioadă când PNRR-ul deja făcea valuri la noi, în care se spune, concluziv, negru pe alb: pensiile (și salariile) militarilor și polițiștilor români nu se dictează de la Bruxeless! Și - spunem noi - nici prin PNRR, cum gândesc unii politicieni cărora nu le pasă de viitorul României!

De aceea rămânem ferm pe poziții și spunem clar și răspicat: SCOATEȚI PENSIILE MILITARE DIN PNRR!

 

Biroul Executiv FSNPPC

Parteneri SNPPC: