Comunicate

03.06.2019 - COMUNICAT: SNPPC incriminează din nou subfinanțarea și deficitul de personal din sistemul de ordine publică, circumstanțe favorizante ale deceselor produse în timpul și pentru îndeplinirea misiunilor!

03.06.2019 - COMUNICAT: SNPPC incriminează din nou subfinanțarea și deficitul de personal din sistemul de ordine publică, circumstanțe favorizante ale deceselor produse în timpul și pentru îndeplinirea misiunilor!

Biroul Executiv Central al SNPPC și toți membrii noștri de sindicat suntem profund revoltați și îndurerați de tragicul eveniment petrecut în zona Recaș, județul Timiș, acolo unde, în cursul zilei de ieri, 2 iunie, Cristian Amariei, unul dintre colegii noștri, aflat la datorie, și-a pierdut viața, fiind împușcat cu sânge rece de un individ periculos, urmărit internațional. În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș efectuează cercetările de rigoare.

SNPPC consideră că unele dintre circumstanțele principale, care favorizează producerea acestor drame, le reprezintă subfinanțarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost și de 25%), dar și dotarea logistică precară a polițiștilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenție și acțiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecție individuală și armanent adecvate caracterului și gradului de periculozitate al acțiunii în care sunt implicați.

În cazul de față, cazierul juridiciar al individului urmărit, faptele pentru care era dat în urmărire internațională și previzibilitatea comportamentului său ar fi necesitat o dotare logistică pe măsură, și nu una la nivelul anilor 70.

Organizația noastră a tras nenumărate semnale de alarmă, la nivelul conducerii MAI, cu privire la necesitatea modernizării logistice a structurilor implicate în misiuni operative, însă, în ultimii ani, factorii decidenți, în frunte cu ministrul în funcție, ne-au oferit doar compasiune și promisiuni, cu ocazia declarațiilor de presă referitoare la decesul sau ultragierea colegilor.

Condamnăm ferm lipsa de implicare și nepăsarea menifestate la adresa unor probleme majore, cvasicunoscute, ale sistemului de ordine publică gestionat de MAI, atitudini care persistă, în pofida deceselor din ultimii ani și a unor ultraje grave la adresa polițiștilor români.

Astăzi, luni, 3 iunie, la ora 12.00, polițiștii din întreaga țară vor ține un moment de reculegere, pentru colegul nostru căzut la datorie. În acest context, toate autospecialele (disponibile) vor staționa și vor avea pornite semnalele acustice și luminoase, timp de 1 minut (politiștii vor prezenta omagiul în afara acestora), iar restul personalului, în măsura posibilității, va întrerupe activitatea și va păstra un moment de reculegere; la sediile unităților se pot organiza momente comemorative corespunzătoare.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și Dumnezeu să-l odihnească în pace pe colegul nostru, a cărei dispariție prematură trebuie să ne trezească odată la realitate!

Noi nu vrem ajutoare de înmormântare, noi vrem respect și protecție din partea instituției în slujba căreia ne aflăm!

Biroul Executiv Central

 
Parteneri SNPPC: