Comunicate

04.04.2016 - Corp permanent, la frontierele UE, din 2021

04.04.2016 - Corp permanent, la frontierele UE, din 2021

      Săptămâna trecută, la BucureÅŸti, a avut loc cea de-a 74-a Reuniune a Consiliului de AdministraÅ£ie al AgenÅ£iei Europene FRONTEX, organizată de către IGPF, în contextul deÈ›inerii de către È›ara noastră a preÈ™edinÈ›iei rotative a Consiliului UE.

      Între altele, s-a discutat despre necesitatea asigurării unei gestionări coerente a frontierelor externe È™i garantarea capacității de reacÈ›ie la situaÈ›ii de criză, considerându-se că este nevoie, la nivelul UE, de un Corp permanent, care ar putea ajunge, în 2027, la 10.000 de persoane, incluzând personal Frontex, personal din statele membre, detaÈ™at pe termen lung sau scurt, precum È™i o rezervă.

       Detașările la Corpul permanent - care va fi format din poliÈ›iÈ™ti de frontieră, lucrători ai Gărzi de coastă È™i experÈ›i în materie de returnare - vor începe la 1 ianuarie 2021. Pentru a permite adaptarea la viitoarele situaÈ›ii È™i capabilități, Comisia Europeană va prezenta Consiliului È™i Parlamentului European, până la 31 decembrie 2023, o analiză privind Corpul permanent.

       Statele membre îÈ™i vor păstra responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierelor proprii, iar AgenÈ›ia Frontex È™i personalul acesteia vor oferi asistență tehnică È™i operaÈ›ională sub rezerva acordului statelor membre implicate. Conform noilor norme propuse, personalul Corpului permanent, trimis într-un stat membru, va putea exercita anumite competenÈ›e executive pentru a efectua sarcini de control la frontiere sau de returnare, întotdeauna cu autorizarea prealabilă a statului membru gazdă, inclusiv recurgerea la forță È™i la arme.

      AgenÈ›ia Frontex va oferi sprijin în materia returnării - la cererea statului  membru sau din proprie iniÈ›iativă È™i de comun acord cu acesta, care va acoperi toate aspectele returnării, de la activitățile pregătitoare până la activitățile legate de returnare, activitățile ulterioare returnării È™i activitățile ulterioare sosirii.

Parteneri SNPPC: