Comunicate

04.04.2016 - Corp permanent, la frontierele UE, din 2021

04.04.2016 - Corp permanent, la frontierele UE, din 2021

      Săptămâna trecută, la Bucureşti, a avut loc cea de-a 74-a Reuniune a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene FRONTEX, organizată de către IGPF, în contextul deținerii de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului UE.

      Între altele, s-a discutat despre necesitatea asigurării unei gestionări coerente a frontierelor externe și garantarea capacității de reacție la situații de criză, considerându-se că este nevoie, la nivelul UE, de un Corp permanent, care ar putea ajunge, în 2027, la 10.000 de persoane, incluzând personal Frontex, personal din statele membre, detașat pe termen lung sau scurt, precum și o rezervă.

       Detașările la Corpul permanent - care va fi format din polițiști de frontieră, lucrători ai Gărzi de coastă și experți în materie de returnare - vor începe la 1 ianuarie 2021. Pentru a permite adaptarea la viitoarele situații și capabilități, Comisia Europeană va prezenta Consiliului și Parlamentului European, până la 31 decembrie 2023, o analiză privind Corpul permanent.

       Statele membre își vor păstra responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierelor proprii, iar Agenția Frontex și personalul acesteia vor oferi asistență tehnică și operațională sub rezerva acordului statelor membre implicate. Conform noilor norme propuse, personalul Corpului permanent, trimis într-un stat membru, va putea exercita anumite competențe executive pentru a efectua sarcini de control la frontiere sau de returnare, întotdeauna cu autorizarea prealabilă a statului membru gazdă, inclusiv recurgerea la forță și la arme.

      Agenția Frontex va oferi sprijin în materia returnării - la cererea statului  membru sau din proprie inițiativă și de comun acord cu acesta, care va acoperi toate aspectele returnării, de la activitățile pregătitoare până la activitățile legate de returnare, activitățile ulterioare returnării și activitățile ulterioare sosirii.

Parteneri SNPPC: