05.03.2019 - COMUNICAT: Întâlnire oficială, la Senat, pe tema proiectului legislativ de modificare a regimului pensiilor militare de stat. Amendamentele FSNPPC vor fi prezentate Comisiei de Apărare

05.03.2019 - COMUNICAT:  Întâlnire oficială, la Senat, pe tema proiectului legislativ  de modificare a regimului pensiilor militare de stat.  Amendamentele FSNPPC vor fi prezentate Comisiei de Apărare

În cursul zilei de astăzi, ora 11,30, Dumitru Coarnă, președintele FSNPPC – organizație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne –, se va  întâlni, la Senat, cu președintele și membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Discuțiile, care au loc la invitația președintelui Comisiei, senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, sunt urmare a scrisorii FSNPPC din 13 februarie a.c., pe marginea proiectului legislativ (cu numărul B14/05.02.2019) de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

FSNPPC nu susține modificarea vârstei standard de pensionare, dat fiind faptul că aceasta ar conduce la o situație inechitabilă și fără precedent: obținerea dreptului la pensie militară de stat (prin trecere în rezervă, la termen) s-ar apropia de speranța medie de viață a categoriei profesionale din care facem parte (62 de ani, conform statisticilor oficiale)! Precizăm că, la propunerea președintelui FSNPPC – membru în plenul Consiliului Economic și Social –  proiectul legislativ a primit aviz negativ, în bloc, din partea celor 45 de membri CES.

De asemenea, președintele FSNPPC va propune Comisiei de Apărare amendarea proiectului, în sensul acordării unui procent suplimentar, de 2%, celor care doresc să rămână în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, dar și amendarea art. 40 din OUG nr. 57/2015, care modifică şi completează Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015, și conexarea  cu OUG nr. 59/2017, aflată și ea în dezbatere parlamentară, de aproape 3 ani, ceea ce ar conduce la majorarea cuantumului net al pensiei (prin raportare  la o valoare majorată a salariului brut), dar și la recalcularea pensiilor acordate în baza actelor normative emise anterior apariţiei Legii nr. 223/2015.

Studiile au arătat că speranța  de viață în familia ocupațională ,,apărare, ordine publică și securitate națională” este mai redusă față de vârsta media în România, dar și față de cea consemnată în alte state UE/NATO, care oferă oamenilor legii condiții de muncă și o salarizare adecvate riscurilor profesionale/statutului social.

Cauzele decesului prematur sunt diverse: uzura fizică și psihică, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal - care implică un volum de muncă suplimentar, condițiile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc.