Comunicate

05.03.2019 - COMUNICAT: Întâlnire oficială, la Senat, pe tema proiectului legislativ de modificare a regimului pensiilor militare de stat. Amendamentele FSNPPC vor fi prezentate Comisiei de Apărare

05.03.2019 - COMUNICAT:  Întâlnire oficială, la Senat, pe tema proiectului legislativ  de modificare a regimului pensiilor militare de stat.  Amendamentele FSNPPC vor fi prezentate Comisiei de Apărare

            În cursul zilei de astăzi, ora 11,30, Dumitru Coarnă, preÈ™edintele FSNPPC – organizaÈ›ie sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne –, se va  întâlni, la Senat, cu preÈ™edintele È™i membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică È™i Siguranță NaÈ›ională.

           DiscuÈ›iile, care au loc la invitaÈ›ia preÈ™edintelui Comisiei, senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, sunt urmare a scrisorii FSNPPC din 13 februarie a.c., pe marginea proiectului legislativ (cu numărul B14/05.02.2019) de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

           FSNPPC nu susÈ›ine modificarea vârstei standard de pensionare, dat fiind faptul că aceasta ar conduce la o situaÈ›ie inechitabilă È™i fără precedent: obÈ›inerea dreptului la pensie militară de stat (prin trecere în rezervă, la termen) s-ar apropia de speranÈ›a medie de viață a categoriei profesionale din care facem parte (62 de ani, conform statisticilor oficiale)! Precizăm că, la propunerea preÈ™edintelui FSNPPC – membru în plenul Consiliului Economic È™i Social –  proiectul legislativ a primit aviz negativ, în bloc, din partea celor 45 de membri CES.

          De asemenea, preÈ™edintele FSNPPC va propune Comisiei de Apărare amendarea proiectului, în sensul acordării unui procent suplimentar, de 2%, celor care doresc să rămână în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, dar È™i amendarea art. 40 din OUG nr. 57/2015, care modifică ÅŸi completează Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015, È™i conexarea  cu OUG nr. 59/2017, aflată È™i ea în dezbatere parlamentară, de aproape 3 ani, ceea ce ar conduce la majorarea cuantumului net al pensiei (prin raportare  la o valoare majorată a salariului brut), dar È™i la recalcularea pensiilor acordate în baza actelor normative emise anterior apariÅ£iei Legii nr. 223/2015.

            Studiile au arătat că speranÈ›a  de viață în familia ocupaÈ›ională ,,apărare, ordine publică È™i securitate naÈ›ională” este mai redusă față de vârsta media în România, dar È™i față de cea consemnată în alte state UE/NATO, care oferă oamenilor legii condiÈ›ii de muncă È™i o salarizare adecvate riscurilor profesionale/statutului social.

            Cauzele decesului prematur sunt diverse: uzura fizică È™i psihică, amenințările proferate la adresa lor È™i a familiilor de către mediile infracÈ›ionale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal - care implică un volum de muncă suplimentar, condiÈ›iile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc.

          

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: