Comunicate

05.04.2021 - PENTRU CĂ M.A.I. TACE, ÎI SOLICITĂM PRIM-MINISTRULUI SĂ DISPUNĂ SCOATEREA LA CONCURS A FUNCȚIILOR DE CONDUCERE ÎN TOATE STRUCTURILE POLIȚIENEȘTI. AVEM ARGUMENTE!

05.04.2021 - PENTRU CĂ M.A.I. TACE, ÎI SOLICITĂM PRIM-MINISTRULUI SĂ DISPUNĂ SCOATEREA LA CONCURS A FUNCȚIILOR DE CONDUCERE ÎN TOATE STRUCTURILE POLIȚIENEȘTI. AVEM ARGUMENTE!

FSNPPC/Nr. 317   din 05.04.2021

Se transmite electronic/fax

                    

                      Către,

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

  • Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministru

                

          În calitate de Federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, apreciem că un management performant al structurilor polițienești este de natură să contribuie la eficientizarea misiunilor specifice, derulate în slujba cetățenilor și a statului,  pe toate palierele de activitate.

          Pe cale de consecință, apreciem că randamentul în domeniul Ordinii și Siguranței Publice, asemănător oricărui alt domeniu bugetar, este determinat, substanțial, și de către echipele manageriale de la toate nivelurile, care trebuie să gestioneze activitățile operative, de suport logistic, de control, de conducere și îndrumare a structurilor din subordine etc., PRIN STABILITATE PE FUNCȚIA DE COMANDĂ.

         Din păcate, în prezent, foarte multe dintre funcțiile de conducere (aproape 50%) sunt ocupate prin împuternicire/delegare/desemnare, situație care nu are efecte benefice în plan funcțional, știut fiind faptul că politica împuternicirilor creează instabilitate în managementul unităților.

         Majoritatea polițiștilor împuterniciți sunt salarizați pe funcțiile respective (deci nu ar exista un efort bugetar suplimentar,  mai ales că avem un deficit de persoanal de aprox 20.000 cadre MAI), dar avem și situații când functiile de conducere sunt ocupate de polițiștii care nu sunt salarizați conform coeficientului funcției, prin desemnare/delegare la comandă.   

         De aproape doi ani, miniștrii Afacerilor Interne nu dispun ocuparea funcțiilor de conducere, atât la nivelul Aparatului central, cât și la nivelul inspectoratelor generale și al structurilor județene, preferând "împuternicirea", care permite managerului îndrituit să opereze numiri sau schimbări din funcție după bunul plac.

         În acest sens, vă solicităm să întreprindeți demersurile necesare, pentru a impune scoaterea la concurs a funcțiilor de conducere din toate structurile polițienești ale Ministerului Afacerilor Interne, dat fiind faptul că INSTITUȚIA JURIDICĂ A ÎMPUTERNICIRII NU ESTE DE NATURĂ SĂ ASIGURE UN RANDAMENT MAXIM, LA NIVEL MANAGERIAL, ȘI PERMITE POLITIZAREA ACTIVITĂȚILOR ÎN ACEST DOMENIU.

                 Cu deosebită stimă,

 

p. Președintele Biroului Executiv FSNPPC,

Marius IONESCU

Parteneri SNPPC: