În ultima perioadă, am comunicat permanent punctele noastre de vedere și amendamentele pe care le-am depus, în Parlament, pe marginea inițiativelor legislative de modificarea regimului juridic al pensiilor militare de stat (a se vedea ultimele informări SNPPC, de săptămâna trecută, 30-31 mai).
Unul dintre amendamentele noastre viza renunțarea la majorarea vârstei de pensionare, pentru vechime cumulată și limită de vârstă, de la 60 la 63 de ani, argumentele fiind următoarele: inițiativa intră în contradicție cu realitățile statistice din România, referitoare la speranța medie de viață a polițiștilor și militarilor, de 62-63 de ani, cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România (cauze: riscurile, privațiunile, impedimentele specifice acestei profesii etc.).
În aceste condiții, luni, 3 iunie, Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, condusă de către senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, a modificat ,,Raportul asupra propunerii legislative de modificare a Legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 (L 180/2019)”, renunțând la creșterea vârstei, de la 60 la 63 de ani, dar menținând propunerea comisiei, de plafonare a vârstei la care se deschide dreptul la pensie, la 50 de ani (prin creștere de la 47, cât este în prezent).
În calitate de organizație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate Ordine Publică, gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, și în temeiul Legii dialogului social nr. 62/2011, precizăm următoarele:
FSNPPC nu este de acord cu modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în sensul majorării cu trei ani a vârstei minime pentru pensionare, deoarece vor fi afectați în special polițiștii din structurile operative (investigații criminale, crimă organizată și antidrog, judiciariștii, ordinea publică etc.), adică tocmai cei aflați în prim-planul combaterii fenomenului infracțional și asigurării siguranței publice, polițiști care își desfășoară activitatea în condiiți speciale, de mare risc și suprasolicitare psihică (amintim, cu regret, cazul recent de la Timiș, cazul unei polițiste ultragiate pe stradă, în Argeș ș.a.).
Amendamentul nostru a fost adus la cunoștința Comisiei senatoriale de Apărare și, în prezent, facem demersuri pentru a fi luat în considerație!
BIROUL EXECUTIV CENTRAL