Comunicate

05.07.2019 PRECIZĂRI cu privire la posibilele ingerințe în activitatea polițiștilor judiciariști

05.07.2019    PRECIZĂRI cu privire la posibilele ingerințe în activitatea polițiștilor judiciariști

Recent, în mass-media au apărut materiale de presă pe marginea unui caz petrecut la Constanța, în seara de Rusalii, când un cetățean a fost găsit pe stradă de colegii noștri din cadrul Secției 3 Poliție, într-o stare deplorabilă, din cauza unor lovituri, care, în urma cercetărilor efectuate, s-au dovedit a fi administrate de către doi agenți ai unei firme de pază din oraș.

Deși procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța - unitatea de parchet competentă în astfel de cauze,  au avizat urmărirea penală ,,in personam” și arestarea preventivă a autorilor, colegii noștri și chiar șeful Secției, membri SNPPC, au fost admonestați de către șeful IPJ și de către procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța (sic!), care au găsit de cuviință să aprecieze că aceștia nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu.

Mustrările au căpătat o tentă violentă verbal, iar contextul în care au fost făcute - în cadrul unei ședințe de consiliu a IPJ Constanța - este de-a dreptul sfidător la adresa calității de funcționar public cu statut special în Ministerul Afacerilor Interne, a Statutului polițistului și a normelor care reglementează activitatea colegilor noștri, cu atribuții pe linia Poliției Judiciare.

În calitate de sindicat cu reprezentativitate juridică la nivelul Poliției Române, conform sentinței civile nr. 3510/22.04.2016, pronunțate de instanța de judecată competentă, și în temeiul Legii nr. 62/2011 privind dialogul social, care ne dă dreptul să apărăm drepturile și să promovăm interesele profesionale ale membrilor noștri de sindicat, SNPPC consideră că polițiștii judiciariști sunt supuși doar literei și spiritului legii și, drept urmare, nu pot fi direcționați spre un alt tip de abordare în activitatea specifică, inclusiv în relația profesională cu șefii ierarhici și cu cei ai instanțelor de parchet!

Precizăm că președintele SNPPC a intervenit la factorii competenți, pentru clarificarea situației menționate, și le solicităm tuturor colegilor din cadrul Poliției judiciare să nu se lase intimidați de nicio încercare de imixtiune fără temei în activitatea legală desfășurată, asigurându-i că vom combate orice manifestare punitivă injustă la adresa lor și le vom susține necondiționat drepturile și interesele profesionale.

 

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: