Zilele acestea, mass-media a relatat pe larg despre așa-zisul abuz al polițistilor din cadrul Secției 2 Constanța, care au amendat opt tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani.
În cursul zilei de 2 octombrie a.c., în jurul orei 20.20, aceștia se aflau în curtea unei instituții de învățământ, fără a avea acordul școlii pentru folosirea terenului de sport, după terminarea cursurilor, încălcând astfel (prin repetare), normele legale de acces și tulburând liniștea publică în zonă, situație reclamată, de mai multe ori, prin 4 sesizări scrise și 5 telefonice, dintre care 3 prin apel la 112.
Polițiștii au aplicat legea în litera și spiritul ei: înainte de aplicarea sancțiunii contravenționale, în cuantum de 250 de lei, pentru fiecare în parte, i-au înștiințat despre faptul că vor fi conduși la sediul poliției, în vederea legitimării și luării măsurilor legale. Totodată, le-au reamintit că trebuie să respecte normele în vigoare, privind protecția sanitară și distanțarea fizică.
În week-end, cazul a devenit notoriu, iar sub imperiul emoțiilor electorale, specifice perioadei, ministrul Vela s-a autosesizat și a trimis Corpul de Control la Constanța, pentru a verifica legalitatea acțiunii polițiștilor. Că dă bine ,,pe sticlă”, mai ales că s-a bătut monedă pe faptul că tinerii în cauză sunt olimpici ( nu știm dacă este așa, dar oricum legea nu distinge), iar poliția ar fi acționat brutal!
Cu privire la modul de actiune al politistilor, considerăm că acesta a fost perfect legal. S-au deplasat la fata locului, i-au identificat pe contravenienți, au luat măsura extragerii lor din locul unde nu aveau dreptul să se afle, i-au condus la secție, i-au identificat și i-au sancționat conform legii.
Cu privire la jargonul "dubă", utilizat de mass-media, precizăm că autospecialele aflate în dotarea Politiei sunt achiziționate de MAI/IGPR și sunt conforme misiunilor specifice.
Cu privire la sancțiunea pecuniară: stabilirea cuantumului și întocmirea procesului-verbal sunt strict apanajul agentului constatator, care are abilitarea legală de a proceda în consecință și poate fi contestat în instanța de judecată. Numai un judecător poate anula procesul-verbal de contraventie. Tot numai un judecător poate diminua sancțiunea pecuniară - deși în situația respectivă s-a aplicat pragul minim al cuantumului - sau poate transforma sancțiunea pecuniară în avertisment scris. In nici un caz nu pot face acest lucru ,,influencerii”, Corpul de Control al ministrului și nici ministrul însuși!
În concluzie: SNPPC, prin Biroul Teritorial din cadrul IPJ Constanța, consideră că polițiștii au acționat legal și, prin urmare, le vom asigura, la cerere, asistență juridică, în temeiul legii și al Statutului SNPPC.
.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL