Comunicate

05.12.2018 - FSNPPC respinge, cu argumente, proiectul Legii privind statutul poliţistului local

05.12.2018 - FSNPPC respinge, cu argumente, proiectul  Legii privind statutul poliţistului local

Ieri, 4 decembrie 2018, plenul Consiliului Economic şi Social (CES) a dezbătut, între altele, proiectul Legii privind statutul poliţistului local, document iniţiat de un grup de deputaţi UDMR, susţinuţi de deputaţi PSD/ALDE.

Prezent la dezbateri, în calitate de membru al plenului CES, vicepreşedintele Biroului Naţional ,,Cartel Alfa”, Dumitru Coarnă (preşedinte FSNPPC), a votat împotriva acestei iniţiative legislative, în timp ce Confederaţia  ,,Meridian”, la propunerea  sindicatului ,,ProLex”, a fost singura organizaţie din cadrul CES care a susţinut proiectul.

În final, argumentele preşedintelui FSNPPC au prevalat, astfel că plenul Consiliului, format din 15 reprezentanţi ai patronatelor, 15 – ai societăţii civile şi 15 – ai sindicatelor, a respins propunerea legislativă.

În viziunea iniţiatorilor legii, exprimată în ,,Expunerea de motive”, s-a considerat că normele constituţionale şi legale, riscurile profesionale, sarcinile de serviciu, pregătirea profesională (asigurată chiar de MAI) şi eforturile depuse de poliţiştii locali sunt similare cu cele ale lucrătorilor din Poliţia Română şi Jandarmerie (sic!).

Plecând de la aceste ,,argumente”, parlamentarii iniţiatori au preluat, aproape în integralitate, prevederile din Statutul poliţistului şi le-au transpus în acest proiect năbădăios de lege, generând premisele apariţiei unei ,,poliţii paralele” în România, fără să existe o strategie profundă de reformare a Sistemului de Ordine Publică, corelată cu prevederile strategice care stau la baza Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

Proiectul integral al legii şi expunerea de motive:

https://www.snppc.ro/uploads/diverse-adm/proiectul-Legii-privind-statutul-politistului-local-si-expunerea-de-motive.pdf

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: