Comunicate

06.03.2019 - Concluziile discuțiilor de la Senat, pe tema proiectului legislativ de modificare a Legii pensiilor militare (în completarea comunicatului FSNPPC din 5 martie)

06.03.2019 - Concluziile discuțiilor de la Senat,  pe tema proiectului legislativ de modificare a Legii pensiilor militare  (în completarea comunicatului FSNPPC din 5 martie)

În cursul zilei de ieri, 5 martie, la invitația președintelui Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat, senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, președintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, a participat la o ședință de dialog social cu membrii comisiei și experți parlamentari, pe marginea inițiativei legislative (nr. B14/05.02.2019) de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în sensul eliminării pensiei anticipate parțial și al modificării condițiilor/vârstelor de pensionare.

Invitația este urmarea scrisorii FSNPPC din 13.02.2019, prin care am solicitat consultarea Federației noastre, în calitate de organizație sindicală reprezentativă în MAI.

Președintele FSNPPC a susținut câteva amendamente importante, care au fost votate inclusiv în CES, pe data de 26 februarie, tot la propunerea noastră:

- menținerea pensiei anticipate parțial și a condițiilor de vârstă actuale (fără modificarea art. 15 și 21 din Legea 223/2015), în condiții care să nu amplifice deficitul de personal, prin utilizarea abuzivă a dreptului în cauză, având în vedere că obiectul acestei reglementări vizează polițiștii/militarii trecuţi în rezervă ori care au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din Sistemul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, ori care sunt clasați inapt sau apt limitat de către comisiile de expertiză medico-militară;

- acordarea sporului de 2% celor care rămân în activitate, la cerere, peste vârsta standard de pensionare (vârstă standard de pensionare, conf. Lg. 223=vârsta stabilită de prezenta lege, la care se poate obține pensie pentru limită de vârstă, în condițiile legii, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege).  

În context, președintele FSNPPC a solicitat și promovarea proiectului legislativ adoptatat de Senat, în martie 2016, privind aprobarea OUG 57/2015, art. 40 (actualmente blocat la Comisia de Muncă din C. Deputaților), care ar conduce la majorarea plafonului de referinţă, de la valoarea de 58,5%  a salariului net, cum este acum, la valoarea  de 100%, salariu brut, precum și respingerea, concomitent, a OUG 59/2017, care a plafonat calculul pensiei la media celor șase salarii nete alese din ultimii cinci ani de activitate.

Comisia de Apărare a apreciat punctele de vedere și argumentele FSNPPC, în favoarea unui regim juridic just și echitabil al pensiilor militare de stat, având în vedere riscurile profesionale, importanța socială a activității și statutul social la care are dreptul personalul din familia noastră ocupațională, în condițiile în care speranța  de viață a militarilor/polițiștilor români este mult redusă față de vârsta media în România, dar și față de cea din alte state UE/NATO, care oferă condiții de muncă și o salarizare pe măsură.

Apreciem invitația la negocieri a Comisiei de Apărare din Senat și dispoziția pentru un dialog social contructiv, cu efecte benefice asupra familiei ocupaționale ,,apărare, ordine publică și securitate națională”!

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: