Comunicate

06.08.2019 - Unele considerații privind Sistemul ,,112”

06.08.2019  -    Unele considerații privind Sistemul ,,112”

Pe drept cuvânt, se tot vorbește, în contextul tragic al evenimentelor de la Caracal, despre eficiența sau ineficiența SNUAU 112. Cetățenii au tot dreptul să pună întrebări, să acuze, cu temei, autoritățile, să ceară clarificări și sancțiuni pentru atitudini și persoane necorespunzătoare dpdv profesional. Pentru că nicio tragedie de acest fel nu trebuie să rămână nepedepsită, iar din consecințele și experiențele nefaste pot fi - și trebuie! - trase concluzii și reformate moduri de operare, mentalități, proceduri de lucru, sisteme ineficiente etc. Dar mai ales, trebuie aplicat principiul ,,omul potrivit, la locul potrivit”, indiferent de eșalonul ierarhic, altminteri toate cele menționate sunt doar o apă de ploaie!

Pentru eficientizarea sistemului 112, considerăm că nu este imperativă mutarea și separarea personalului Centrului operațional. Adevăratele probleme sunt:

- lipsa sistemelor de comunicare eficiente (stații radio cu acoperire completă pe întreg teritoriul, și nu apelarea telefonică a efectivelor din teren, prin terminalele GSM);

- numărul foarte mic al patrulelor de poliție care pot interveni operativ la apelurile prin SNUAU 112. Există cazuri când o singură patrulă deservește între 5-8 comune, cu satele aferente.

Cine poate interveni când sunt două sau mai multe evenimente, simultan sau la intervale foarte mici de timp, în cadrul aceleiași Secții de poliție, iar Secțiile limitrofe au și ele cazuri în derulare??

Pe cine mai trimitem la evenimente, în teren, când singura patrula de poliție existentă este solicitată pentru o internare într-un spital psihiatric, de către Serviciul de Ambulanță, conform protocolului, iar alta, limitrofă, poate rămâne blocată din cauze obiective (starea vremii, starea drumurilor etc.) sau se află la distanțe mari și nu poate acționa operativ?

Alte probleme reale, care trebuie rezolvate: localizarea, cu precizie cât mai mare, a persoanelor care apelează SNUAU 112; întocmirea de proceduri pentru fiecare faptă prevăzută în indexul polițienesc al 112; pregătirea temeinică a polițiștilor care deservesc sistemul 112 etc.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL 

Parteneri SNPPC: