Procedura de schimbare a uniformelor structurilor polițienești, demarată de MAI, prin inspectoratele generale - contractori nemijlociți -, în trim. III/2021, și finalizată, în parte, anul trecut, a avut ca scop îmbunătățirea parametrilor de calitate, funcționalitate, eficiență, design, confort, termicitate, vizibilitate publică etc.
Toate bune și frumoase, doar că, în numai câteva luni după ce noile uniforme au fost distribuite promoției de agenți de poliție ,,octombrie 2022” și personalului încadrat din sursă externă (la finalul anului trecut), au apărut deja probleme privind deteriorarea calitativă a unor articole de echipament.
După semnalele trase de SNPPC și de alte organizații similare, mai multe unități au transmis IGPR o listă a problemelor pe care polițiștii le reclamă, incluzând diverse aspecte legate de calitatea uniformei, cum ar fi: deteriorarea/scămoșarea, în urma purtării în misiune; modificarea înscrisurilor și a coloristicii, inclusiv a părților reflectorizante, în urma spălării/călcării; modificarea dimensională (intră la apă, cum se spune, mai mult de 2%, așa cum e prevăzut chiar în caietul de sarcini al achiziției) etc.
Problemele au fost centralizate și analizate, la nivelul IGPR, și s-a concluzionat, printr-o adresă scrisă, transmisă recent către toate unitățile, că aspectele sesizate pot fi cauzate, cităm: ,,de unele vicii în procesul de producție al furnizorilor”, însă responsabilitatea majoră, conform circularei IGPR, revine purtătorului uniformei, adică polițistului-beneficiar. Care polițist, ori nu o poartă sau nu o întreține în mod corespunzător, ori a solicitat produse ,,slim”, adică numere mai mici decât cele necesare, fapt care ar atrage tensionarea cusăturilor și a materialului, acestea cedând prematur etc. etc. Despre ipoteza ca mărimea reală a uniformei să nu corespundă cu cea solicitată, sau despre calitatea pur și simplu îndoielnică a articolelor de echipament deteriorate după câteva zile de purtare...cam puține sublinieri în adresa IGPR.
Admitem că pot fi și cauze ,,umane”, care generează unele probleme în discuție, dar considerăm că este obligația IGPR, ca unitate contractoare și plătitoare a noilor uniforme, să le solicite imperativ furnizorilor să se conformeze normelor calitative, așa cum acestea sunt prevăzute în clauzele contractuale de garanție ale tricourilor, cămășilor, bluzelor de intervenție, bluzoanelor, pantalonilor etc., clauze care prevăd înlocuirea produselor neconforme, în cel mai scurt timp, și remedierea problemelor constatate în perioada de probă, astfel încât echipamentele ce vor fi furnizate de acum înainte să respecte integral standardele calitative.
În concluzie: SNPPC va continua să monitorizeze calitatea noilor uniforme și modul de rezolvare a actualelor probleme semnalate. Încurajăm toți polițiștii să ne trimită, în continuare, detalii și fotografii cu problemele constatate!
BIROUL EXECUTIV - FSNPPC