Comunicate

07.06.2023 - COMUNICAT - AM IEȘIT DIN NOU ÎN STRADĂ! Vrem salariile cuvenite prin lege! Vrem respect pentru pensionarii militari!

07.06.2023  -  COMUNICAT -   AM IEȘIT DIN NOU ÎN STRADĂ!  Vrem salariile cuvenite prin lege! Vrem respect pentru pensionarii militari!

 

    Consecvenți angajamentelor noastre din ultima perioadă, așa cum am anunțat, inclusiv prin mass-media, am revenit în stradă, pentru a apăra drepturile și interesele polițiștilor, personalului contractual și ale pensionarilor militari!

    Drept urmare, am notificat Primăria Capitalei, pentru  organizarea unor forme de protest, pe tot parcursul lunii curente (dacă va fi nevoie) și, alături de alți parteneri sindicali din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, am reluat manifestările, începând, astăzi, ora 11,00, la sediul Camerei Deputaților, for legiuitor decizional în ceea ce privește proiectul denumit Plx 244/2023, care aduce unele modificări ale legislației vizând pensiile de serviciu, inclusiv la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

    În acest context, am solicitat și discuții cu membrii Comisiilor de Muncă și de Buget-Finanțe, dar și cu conducerea Camerei Deputaților, pentru a le prezenta considerațiile SNPPC pe marginea acestui proiect legislativ (justificat, de către coaliția politică aflată la putere, de necesitatea îndeplinirii reformelor asumate prin PNRR), proiect care a asimilat pensiile militare de stat – reglementate distinct, în forme similare, în toate statele membre NATO/UE și datând în România încă de pe vremea Domnitorului A.I. Cuza – cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu menționate în Partea I din PNRR, capitolul privind Reforma sistemului public de pensii și a Casei Naționale de Pensii Publice.

    În continuarea demersului nostru pe această linie, mâine, 8 iunie, ora 11,00, vom picheta Reprezentața în România a Comisiei Europene.

    Principalele revendicări SNPPC din prezent nu privesc majorări salariale, ci doar respectarea legilor, așa cum au fost ele votate și promulgate:

   1- intrarea completă în grilele de salarizare prevăzute în Anexele VI și VIII la Legea-cadru 153/2017, asemenea altor familii ocupaționale (altfel spus, acordarea restanțelor cuvenite militarilor, polițiștilor și PC din SAOPSN);

   2 - aplicarea sporurilor și indemnizațiilor la valorile majorate ale salariilor/soldelor, nu la valorile de referință actuale, unele datând chiar și din 2009;

   3 - scoaterea pensiilor militare de stat din PNRR, pentru că nu se regăsesc între cele 6 Reforme asumate de România pentru viitor, fiind introduse artificial în dezbaterile din spațiul public și asimilate discreționar cu pensiile de serviciu gestionate de Casa Națională de Pensii Publice (a se vedea pag. 16-17 din PNRR - https://mfe.gov.ro/pnrr/ );

   4 - modificarea actualei legislații a salarizării în sectorul bugetar - așa cum a anunțat Guvernul, de anul viitor - DOAR DUPĂ APLICAREA INTEGRALĂ A LEGII ÎN VIGOARE (vrem să vedem și noi acest proiect de lege, pentru 2024, prevăzut în Programul coaliției de guvernare);

   Vom continua să comunicăm, cu operativitate, detalii privind acțiunile sindicale organizate.

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

Parteneri SNPPC: