07.08.2018 - Sesizarea SNPPC produce efecte (răspunsul Camerei Deputaţilor la petiţia noastră nr. 505/23.07.2018)

07.08.2018 - Sesizarea SNPPC produce efecte (răspunsul Camerei Deputaţilor la petiţia noastră nr. 505/23.07.2018)

Comunicate

La sfârşitul lunii trecute, am trimis patru sesizări, pe adresele  Preşedintelui României, preşedintelui Camerei Deputaţilor, MAI şi IGPR (a se vedea comunicatul nostru din 23.07),  referitoare la pericolul pe care îl reprezintă posibila intrare în vigoare a ,,Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, lege trimisă preşedintelui spre promulgare în data de 11.07.2018.

În solidar cu Grupul Poliţiştilor Rutieri,  cu MAI/IGPR şi cu Guvernul - care nu au avizat favorabil propunerea legislativă în cauză -, am considerat că iniţiativa unor deputaţi liberali, de a obliga Poliţia Română să utilizeze doar radare presemnalizate, instalate pe autospeciale inscripţionate cu însemne distinctive, nu va diminua fenomenul contravenţional şi infracţional în domeniu, ci, din contră, va aduce grave prejudicii siguranţei publice, prin creşterea numărului de victime pe drumurile din ţara noastră.

În context, preşedintele României a sesizat Curtea Constituţională, referitor la faptul că actul normativ în cauză încalcă patru prevederi din legea fundamentală, iar ,,soluția legislativă se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere.

Ieri am primit şi răspunsul oficial al Camerei Deputaţilor - a se vedea postarea noastră de azi de pe contul de facebook -, căreia îi solicitasem, în plus, şi sancţionarea deputatului Florin Roman, unul dintre iniţatorii acestei legi nefaste, care a diseminat în spaţiul public, prin intermediul contului său de facebook,  acuzaţii jignitoare la adresa poliţiştilor rutieri, catalogându-i, in corpore, drept “şpăgari”, “ciubucari” etc., pentru că se opun adoptării legii (ciudat este faptul că, inclusiv în Nota oficială de fundamentare a legii există ,,argumente” care aduc ofense Poliţiei Române – caz unic în procesul legislativ românesc!!).

În temeiul Statutului juridic propriu, care ne obligă să apărăm şi să consolidăm prestigiul profesional al instituţiei noastre, am invocat două articole din Legea nr. 96 / 2006 (Statutul parlamentarilor) încălcate de către deputatul Florin Roman:

  1. -  art. 13,  Principiul fidelităţii: ,,Deputaţii şi senatorii sunt datori să manifeste pe durata exercitării mandatului fidelitate faţă de România şi popor şi respect faţă de oameni”;
  2. - art. 14 indice (1) - Respectarea regulamentelor: ,,Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie şi de disciplină parlamentară şi să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase”.

În concluzie, suntem informaţi că sesizarea noastră a fost trimisă Comisiei pentru abuzuri, corupţie şi petiţii, care va cerceta fapta deputatului în cauză.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: