Comunicate

07.11.2018 - COMUNICAT Decizia CCR privind utilizarea radarelor, în acord cu sesizările SNPPC

07.11.2018 - COMUNICAT  Decizia CCR privind utilizarea radarelor, în acord cu sesizările SNPPC

În urmă cu mai bine de trei luni, preşedintele SNPPC a sesizat, în scris, Preşedinţia României (adresa 505/23.07.2018 – a se vedea comunicatul nostru postat pe site/facebook şi intranet), cu privire la  pericolul pe care îl reprezintă intrarea în vigoare a ,,Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, adoptată în iulie de Parlament şi trimisă spre promulgare.

În solidar cu Grupul Poliţiştilor Rutieri, dar şi cu instituţiile abilitate - MAI, IGPR şi Guvernul (care nu a dat aviz favorabil!!), am considerat că iniţiativa a 11 deputaţi liberali, de a obliga Poliţia Română să utilizeze doar radare presemnalizate, instalate pe autospeciale inscripţionate distinctiv, nu va diminua fenomenul infracţional în domeniu, ci, din contră, va conduce la creşterea numărului de victime pe drumurile din ţara noastră.

În context, preşedintele României a sesizat CCR, pe 27 iulie, iar câteva zile mai târziu noi i-am trimis preşedintelui Curţii Constituţionale ,,Studiul privind aducerea atingerii dreptului la viaţă şi integritate fizică prin excluderea din trafic şi diminuarea competenţelor aparatelor radar”, realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a  fi valorificat în aprecierea aspectelor de neconstituţionalitate ale legii respective.

Ieri, 6 noiembrie 2018, în urma deliberărilor, plenul CCR ,,a admis obiecția de neconstituţionalitate formulată de Președintele României și a constatat că dispozițiile Articolului unic [cu referire la art.109 alin.(6)-(11), (13) și (14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, sunt neconstituționale (am citat din comunicatul CCR).

Aşteptăm, între timp, şi răspunsul Camerei Deputaţilor, căreia i-am solicitat, tot în scris, sancţionarea deputatului Florin Roman, unul dintre iniţatorii legii, care a diseminat în spaţiul public, prin intermediul contului său de facebook, la vremea respectivă,  acuzaţii jignitoare la adresa poliţiştilor rutieri, catalogându-i, in corpore, drept “şpăgari”, “ciubucari” etc., pentru că se opun adoptării legii (inclusiv în Nota oficială de fundamentare a legii, întocmită de Camera Deputaţilor, există ofense grave la adresa instituţiei Poliţiei Române – caz unic în procesul legislativ românesc!!).

Pentru apărarea prestigiului profesional al Poliţiei, am invocat o prevedere din Legea nr. 96 / 2006 (Statutul parlamentarilor), art. 13 - Principiul fidelităţii: ,,Deputaţii şi senatorii sunt datori să manifeste pe durata exercitării mandatului fidelitate faţă de România şi popor şi respect faţă de oameni”.

Pe 30 iulie, am fost informaţi că sesizarea noastră a fost trimisă Comisiei pentru abuzuri, corupţie şi petiţii a Camerei, care va cerceta fapta deputatului în cauză (evident, în viitor!).

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: