Comunicate

07.12.2018 - COMUNICAT Ministrul Finanţelor ne-a asigurat că salariile vor fi majorate, de la 01.01.2019 (dar nu aşa cum am revendicat noi). Continuăm acţiunile în justiţie, pentru aplicarea Legii salarizării, şi pregătim forme de protest

07.12.2018 - COMUNICAT Ministrul Finanţelor ne-a asigurat că salariile vor fi majorate, de la 01.01.2019 (dar nu aşa cum am revendicat noi). Continuăm acţiunile în justiţie,  pentru aplicarea Legii salarizării, şi pregătim forme de protest

Contextul mediatic din ultimele zile, marcat de ,,ştirea” îngheţării salariilor în 2019, prin OUG (sau ,,testarea psihosociologică anuală” a bugetarilor), care a generat ample dezbateri publice, nu este unul foarte fericit, fapt pentru care considerăm că se impun unele precizări nuanţate.

 Reiterăm, sintetic, ideea principală pe care am lansat-o în 29 noiembrie a.c., când am comunicat că  preşedintele FSNPPC/vicepreşedintele Biroului Naţional ,,Cartel ALFA”, Dumitru Coarnă, a fost asigurat de ministrul Finanţelor că salariile angajaţilor din familia ocupaţională bugetară ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională” nu vor fi îngheţate, de la 1 ianuarie 2019, urmând ca acestea să fie majorate, conform Legii-cadru nr. 153/2017, cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022, și cel/cea din luna decembrie 2018 (pe net, circa 12%).

 Chiar şi aşa, majorarea în cauză menţine discriminarea în sistemul de salarizare bugetară şi nu corespunde revendicărilor noastre, care privesc drepturile poliţiştilor, personalului contractual şi, implicit, ale familiei ocupaţionale bugetare ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”. De asemenea, solicităm ca sporurile pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, munca suplimentară, SDSL, condiţii grele, lucrări de excepţie, spor neuropsihic/judiciar etc.) să fie calculate  la noua valoare a salariului de funcţie/de bază rezultată după aplicarea, la 1 ianuarie 2019, a prevederilor alin. 4, art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, şi nu la valoarea din decembrie 2018.

 Aşa cum am afirmat şi în comunicatul nostru de ieri, în funcţie de poziţia concretă a Guvernului faţă de acest proiect fantomatic de OUG, care încă face valuri în spaţiul public, dar şi de decizia în ceea ce priveşte salarizarea noastră, vom stabili, după caz, calendarul acţiunilor sindicale, la nivel naţional, alături de partenerii noştri din ţară şi din Uniunea Europeană, calendar care ar putea avea în vedere organizarea unor forme legale de protest chiar în timpul unor evenimente importante din agenda aferentă preluării preşedinţiei UE de către România.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: