Comunicate

08.01.2020 - NOTIFICARE pentru aplicarea salarizării la nivel maxim, în MAI, conform Deciziilor CCR și ICCJ

08.01.2020 - NOTIFICARE  pentru aplicarea salarizării la nivel maxim, în MAI, conform Deciziilor CCR și ICCJ

FSNPPC/Nr. 102/08.01.2020

Domnule Prim-ministru Ludovic Orban,

În calitate de organizaţie sindicală cu reprezentativitate juridică legală în domeniul sectorului de activitate ,,Ordine publică”,  învederăm faptul că Ministerul Afacerilor Interne nu a pus în aplicare, din oficiu, ,,Decizia CCR nr. 794/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (11)-(14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare” (salarizarea la nivelul maxim al funcției publice echivalente, aflată în  plată la nivelul ordonatorului de credite).  

În concret, s-ar fi impus recalcularea salariilor, prin acordarea sporurilor pentru fidelitate, pericol deosebit, studii superioare (agenților care au absolvit studiile după anul 2009 și își desfășoară activitatea în domeniul acestora), dar și a altor elemente salariale prevăzute de lege.

Prin neaplicarea acestei Decizii, personalul Ministerului Afacerilor Interne a fost și este prejudiciat financiar, fapt pentru care organizația noastră a intentat, în ultimii ani, sute de acțiuni colective în instanțele civile de contencios administrativ-fiscal, pentru peste 25.000 de membri care ne-au mandatat în scris să le reprezentăm interesele. În prezent, avem peste 25 de decizii definitive ale Curților de Apel, favorabile membrilor noștri, vizând  circa 3.000 de angajați, care au fost sau urmează să fie puși în plată și să-și primească drepturile salariale recalculate, pentru viitor, inclusiv retroactiv, pe ultimii trei ani.

De asemenea, în luna noiembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat Decizia nr. 51, referitoare la dosarul 947/110/2018, în care sindicatul nostru a avut calitatea de intervenient, stabilind, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că legea trebuie interpretată în sensul invocat de noi. Precizăm că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă, Decizia are aplicabilitate imediată la nivelul instanțelor arondate Curții de Apel care a solicitat dezlegarea chestiunii de drept, iar după 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, part. I, devine obligatorie și la nivelul celorlalte instanțe. În acest sens, în temeiul legii, am transmis o solicitare către ICCJ, cerând urgentarea publicării Deciziei nr. 51 în Monitorul Oficial, pentru a simplifica procedura de recalculare a salariilor în Ministerul Afacerilor Interne și acordarea drepturilor restante în termenul de prescripție de 3 ani de la notificarea prealabilă a angajatorului.

Domnule Prim-ministru,

Prin prezenta petiție, vă solicităm să dispuneți măsurile legale pentru punerea în aplicare a celor două Decizii sus-menționate, garantând, astfel, respectarea Constituției și a reglementărilor care vizează drepturile salariale ale membrilor noștri de sindicat și, implicit, ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

           

PREȘEDINTE FSNPPC

Dumitru COARNĂ

Nota FSNPPC: Notificări similare au fost trimise ministrului Afacerilor Interne și celui al Finanțelor Publice. Solicitarea pe care am adresat-o ICCJ - la care facem referire în paragraful 4 al Notificării, poate fi vizualizată pe contul nostru de facebook.

Parteneri SNPPC: