Comunicate

08.02.2023 - COMUNICAT - Ziua liberă plătită pentru angajați, mărul discordiei între FSNPPC și MAI, în 2022; acum, parlamentarii vor să o transpună în lege

08.02.2023 -  COMUNICAT - Ziua liberă plătită pentru angajați, mărul discordiei între FSNPPC și MAI, în 2022;  acum, parlamentarii vor să o transpună în lege

 

            În vara anului trecut, MAI a refuzat semnarea noului CCM - Contractul Colectiv de Muncă privind drepturile personalului contractual din toate unitățile subordonate -, pe motiv că solicitarea FSNPPC și a celorlalte federații sindicale, de acordare a unei zile libere plătite, anual, cu ocazia zilei de naștere, nu poate fi inclusă în documentul negociat, deși inițial se acceptase acest lucru.

            Iată că, în aceste zile, un grup de parlamentari a inițiat un proiect legislativ, care urmează să transpună în practică propunerea noastră, modificând și completând art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, în sensul în care toți angajați vor putea beneficia de această zi liberă. 

               Nota de fundamentare a proiectului legislativ precizează: „Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat (...). Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective. (...) Angajaţii din România au fost pe primul loc, în UE, la numărul orelor lucrate săptămânal, în 2020, conform datelor de la Eurostat -  Oficiul european de statistică”.

               În concluzie: ne bucură faptul că am generat o inițiativă legislativă care i-ar putea favoriza pe toti angajați români, dar, totodată, le transmitem decidenților politici din MAI că nu este în regulă să blocheze semnarea CCM pentru Personalul Contractual din unitățile subordonate, invocând injustețea propunerii noastre firești - care putea fi acceptată la momentul respectiv -, iar după câteva luni să își însușească inițiativa respectivă, în scop pur electoral.

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

 

Parteneri SNPPC: