Comunicate

08.04.2021 - COMUNICAT: FSNPPC nu dă aviz proiectulului de modificare a Legii 55/2020, care va fi dezbătut, azi, în cadrul CES! Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic și creează premisele unui stat polițienesc!

08.04.2021 - COMUNICAT: FSNPPC nu dă aviz proiectulului de modificare a Legii 55/2020, care va fi dezbătut, azi, în cadrul CES! Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic și creează premisele unui stat polițienesc!

FSNPPC/08.04.2021

 

COMUNICAT

FSNPPC nu va aviza proiectul de modificare a Legii 55/2020,

care va fi dezbătut, azi, în cadrul CES! Nu suntem de acord cu proiecte care sfidează mediul economic și creează premisele unui stat polițienesc!

 

Astăzi, în cadrul Consiliului Economic și Social, va fi pus în dezbatere proiectul de modificare a Legii nr. 55/2020 privind măsuri specifice pandemiei, inițiat de Guvern, prin Ministerul Sănătății, proiect discutat și în ședința de dialog social, de la nivelul MAI, în data de 2 aprilie a.c., când FSNPPC a fost singura organizație care s-a exprimat vehement împotriva acestei inițiative legislative (atașăm Minuta ședinței, pentru conformitate).

Reprezentanții SNPPC/Cartel Alfa în CES, trezorierul general Claudiu Staicu și vicepreședintele Mihai Zlat, vor da aviz negativ acestui proiect, care prevede, între altele, și aplicarea sancțiunii complementare de închidere temporară a agentului economic, care a încălcat măsurile stipulate în Legea 55/2020, prin repetare, într-un interval de 15 zile, sancțiune care ar trebui aplicată, conform inițiatorului, de către Poliție, Jandarmerie sau Poliția Locală.

Reiterăm argumentele pentru care respingem proiectul, așa cum le-am precizat și în comunicatul nostru din 2 aprilie a.c.:

 • avem deficit major de personal, în structurile operative, fapt pentru care și misiunile/sarcinile actuale sunt greu de îndeplinit, în timp scurt și în condiții de eficiență;
 • se instituie, în mod expres, prin lege, sarcini suplimentare pentru Poliție, fără a se face referire, în Nota de fundamentare, la impactul financiar, pe linie de resurse umane etc.;
 • se creează premisele unor abuzuri asupra operatorilor economici (din zona HORECA, magazine mari sau mici etc.), care și așa sunt afectați de restricțiile majore, prelungite de peste un an, cu impact negativ asupra angajaților, economiei și societății, în ansamblu;
 • proiectul prevede o măsură anticoncurențială și creează premisele unor urmări cu efect economic și social dezastruos: deși operatorul economic poate contesta în instanță sanțiunea principală și măsura complementară, cea din urmă nu se suspendă, în urma contestației, urmând a fi decisă doar prin soluționarea dosarului, de către instanța competentă, situație care poate trena ani de zile, în dezacord cu principiile constituționale și cu normele europene, în materie);
 • Poliția locală și Jandameria ar primi atribuții din sfera de activitate a Poliției, a Administrației locale și  a Direcției de Sănătate Publică, fără a fi calificate profesional din acest punct de vedere.

În plus, pe cale de simetrie, apreciem că închiderea agentului economic trebuie să rămână exclusiv în sfera de competență a autorității care l-a abilitat să funcționeze.

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Fisiere incarcate

Parteneri SNPPC: