08.08.2018 - Suntem alături, în continuare, de colegul nostru din Târgu-Neamţ

08.08.2018 - Suntem alături, în continuare, de colegul nostru din Târgu-Neamţ

Comunicate

            După evenimentul larg mediatizat din data de 5 iulie a.c., de pe raza Oraşului Târgu-Neamţ, când agentul şef principal de poliţie  Busuioc Ovidiu a intervenit promt, cu mult curaj şi fermitate, fără ezitare, pentru aplanarea unui conflict violent, de proporţii, izbucnit între două grupuri de etnie rromă, formate din aproximativ 50 de persoane – inclusiv minori, FSNPPC i-a trimis o scrisoare ministrului Afacerilor Interne, propunându-i premierea acestuia şi a încă patru colegi implicaţi în eveniment ( a se vedea comunicatul nostru din 6 iulie).

            Aflăm cu stupoare că  MAI a dispus un control (sic!) la IPJ Neamţ, în urma căruia s-a concluzionat că ag. şef pr. Busuioc nu a respectat ,,Manualul de bune practici”, respectiv o Dispoziţia a IGPR din 2005, fiind acuzat, între altele, că ,,nu are justificarea legală a tuturor acţiunilor”,  ,,...nu a intervenit simultan din mai multe puncte ”, ,,...nu a folosit bastonul de cauciuc sau sprayul lacrimogen...”.

            Filmul evenimentului (https://www.youtube.com/watch?v=KwP5Cq4B7WU&feature=youtu.be) arată clar că acesta a acţionat singur, o perioadă de timp, utilizând legal armamentul din dotare, fără a pune în pericol viaţa sau integritatea fizică a scandalagiilor. Aceştia utilizau unii împotriva altora bâte, rângi, topoare, pietre etc., adică obiecte suficient de periculoase pentru a justifica focurile de avertisment ale colegului nostru, care a ales spontan cea mai bună cale de intervenţie, dându-şi seamna că bastonul sau sprayul nu ar fi avut niciun efect, ba mai mult, cel din urmă le-ar fi putut provoca probleme de respiraţie copiilor. Orice poliţist cu minimă experienţă ,,în operativ” îşi dă uşor seama că modul general în care a fost gestionat evenimentul infracţional a condus la evitarea escaladării violenţelor, prevenind totodată producerea unor fapte cu urmări deosebit de grave, cu atât mai mult cu cât în conflictul respectiv au fost implicate persoane mai în vărstă, femei şi minori.  

            Pentru modul curajos de intervenţie, primarul din Târgu-Neamţ, dl. Vasilică Harpa, a propus Consiliului Local ca, în data de joi, 9 august 2018, colegul nostru – membru SNPPC, să fie declarat ,,Cetăţean de onoare al oraşului”, considerând că gestul său este unul exemplar pentru un om al legii, care şi-a riscat viaţa în efortul de restabilire a ordinii publice.

            Felicitări d-lui primar şi Consiliului Local Târgu-Neamţ! Aşteptăm cu interes raportul final al controlului realizat de MAI şi îl asigurăm pe dl. Busuioc Ovidiu că îi vom fi alături, în continuare, conform deontologiei profesionale, Codului onoarei sindicale şi Statutului nostru juridic!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: