08.10.2018 - Amendamente FSNPPC in favoarea pensiilor militare de stat

08.10.2018 - Amendamente FSNPPC in favoarea pensiilor militare de stat

Comunicate

Proiectul iniţiativei legislative de aprobare a OUG nr. 57/2015 (care vizează şi sistemul pensiilor militare de stat ) se află, în prezent, la Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce a fost adoptat de Senat, cu luarea în considerare a amendamentelor FSNPPC, în martie 2016 (a se vedea linkul ataşat:  http://www.cdep.ro/proiecte/2016/000/80/2/se130.pdf).

Pentru corectarea unor modificări aduse, în toamna anului trecut, Legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015, FSNPPC,  prin preşedintele Dumitru Coarnă, a solicitat, în scris, la începutul lunii septembrie a.c., MAI, MApN, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Parlamentului, discutarea şi adoptarea, în Cameră, a respectivei iniţiative legislative, precum şi conexarea cu OUG nr. 59/2017, situatie ce ar conduce la repararea prejudiciilor create de această ordonanţă poliţiştilor şi cadrelor militare care îndeplinesc condiţiile de încetare a raporturilor de serviciu, cu drept la pensie militară de stat.

În forma propusă de FSNPPC, amendamentele ar aduce câteva beneficii majore, cum ar fi:

  •  schimbarea (majorarea) plafonului de la valoarea netă, la valoarea brută a salariului;
  • acordarea unor bilete de tratament gratuite/compensate pentru pensionarii militari;
  • recalcularea pensiilor acordate în baza actelor normative emise anterior apariţiei Legii nr. 223/2015 şi a celor acordate ulterior modificării acesteia, prin OUG nr. 59/2017, prin raportare la vechime şi la coeficientul de salarizare al celor în activitate.

Organizaţia noastră va susţine amendamentele menţionate, în cadrul dialogului social cu Guvernul şi Parlamentul din perioada următoare.

Parteneri SNPPC: