Comunicate

09.02.2023 - Atenție: draftul privind proiectul-fantomă al OUG, de restituire a CASS, este apărut din neant!

09.02.2023             -  Atenție: draftul privind proiectul-fantomă al OUG, de restituire a CASS, este apărut din neant!

 

           Pe unele rețele/grupuri de socializare este răspândit un fel de draft al unui proiect legislativ (OUG) inițiat, chipurile, de către Guvern, privind restituirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reținute în anul 2022, respectiv procentul de 10%, aplicat la suma care a depășit cuantumul de 4.000 lei al pensiilor plătite din bugetul întregului sistemul public sau din bugetele alocate Caselor Sectoriale de Pensii ale instituțiilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Denumirea așa-zisului proiect legislativ, care are pe frontispiciu inclusiv Stema României, este ,,ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate”.

            In introducere, ,,draftul " face referire la Decizia CCR nr. 650, publicată în Monitorul Oficial, prin care Curtea Constituțională a stabilit, în decembrie 2022, că prevederile din OUG 130/2021, în urma cărora s-a reținut CASS 10%, au fost neconstituționale, fapt pentru care, începând cu 1 ianuarie 2023, aceste prevederi nu au mai fost aplicate, sistându-se, la nivel național, reținerea în discuție.

            Precizăm că acest ,,draft”, în care se spune  că ,,sumele reținute în 2022 se vor restitui în tranşe lunare egale, în perioada 01.03.2023-28.02.2024”, nu se regăsește postat, așa cum cere legea, în Secțiunile de transparență decizională de pe site-urile oficiale ale Guvernului, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Muncii, Consiliului Economic și Social etc., fapt pentru care ne exprimăm îndoiala cu privire la proveniența și autenticitatea sa.

            Știm că, oficial, într-o ședință de Guvern din ianuarie 2023 s-a discutat despre această variantă legislativă, în contextul deciziilor judecătorești deja executorii sau aflate pe rolurile instanțelor competente, dar și al avalanșei de cereri/proceduri prealabile transmise caselor de pensii, însă nu avem cunoștință despre vreo intenție legislativă FERMĂ și AUTENTICĂ în sensul acesta.

            In concluzie: ne menținem espectativa vizavi de acest subiect și nu încurajăm diseminarea ,,draftului”, în continuare, date fiind incertitudinile mai sus-exprimate!

            Ca întotdeauna, comunicarea publică oficială a Biroului Executiv Central și a Birourilor Teritoriale Executive ale SNPPC nu va urmări cu orice preț ratingul, ci va fi onestă, echilibrată, raportată la realitate, dar și la interesele legitime ale membrilor noștri de sindicat și ale personalului din familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională!

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

Parteneri SNPPC: