Comunicate

10.01.2010 - PRECIZĂRI privind salarizarea și alte drepturi aferente anului 2020

10.01.2010 - PRECIZĂRI  privind salarizarea și alte drepturi aferente anului 2020

Legea bugetului pentru anul în curs și OUG 1/2020, publicată, ieri, în Monitorul Oficial, prin care s-au adus completări și modificări OUG 114/2018, stipulează măsuri fiscal-bugetare aplicabile de la 1 ianuarie, care privesc inclusiv polițiștii și personalul contractual din MAI. O parte dintre revendicările și amendamentele FSNPPC, susținute în dialogul social cu Guvernul, cu MAI și în Consiliul Economic și Social –  din care fac parte președintele Dumitru Coarnă și trezorierul general Claudiu Staicu, în calitate de reprezentanți Cartel ALFA, – se regăsesc în aceste acte normative, însă acțiunile noastre sindicale în planul drepturilor economico-sociale vor continua.

Principalele prevederi de interes pentru membrii de sindicat:

- salariul de functie/de bază și indemnizația de încadrare se majorează cu 1/3 din diferența dintre 2022 și decembrie 2019 (conform Legii-cadru 153/2017; pentru calcul, a se vedea Anexele VI și VIII din lege); din simulările FSNPPC, creșterea medie netă va fi între 300-400 lei;

- în perioada 2020-2021 se vor acorda majorările pentru SDSL și pentru munca suplimentară, iar acestea vor fi calculate la salariul de funcție/de bază în plată în ianuarie 2020. Celelalte sporuri și elemente salariale se vor raporta la nivelul lunii decembrie 2019;

- se decontează servicii turistice în valoare de 1.450 lei;

- alocația valorică pentru norma de hrană se majorează în raport cu 2019, similar celorlalte instituții din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

Referitor la salarizarea la nivel maxim:

Deoarece MAI încă nu a pus în aplicare Decizia CCR nr. 794/2016 referitoare la salarizarea la nivelul maxim al funcției publice aflate în plată la nivelul ordonatorului de credite (susținută prin Decizia ICCJ nr. 51/2019), SNPPC va continua acțiunile colective în instanțele de contencios administrativ-fiscal, pentru cei 25.000 de membri care ne-au mandatat în scris, până în prezent, să le reprezentăm interesele în acest litigiu de muncă, precum și pentru cei care ne vor solicita acest lucru.

Reamintim că, în urmă cu două zile, am trimis NOTIFICĂRI SCRISE prim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne și celui al Finanțelor cu privire la aceast aspect important al salarizării  și, în raport cu răspunsurile primite, vom decide acțiunile sindicale și strategia demersurilor juridice viitoare.

Alte demersuri FSNPPC pentru polițiști și personalul contractual

Vom continua acțiunile pentru: promovarea în funcție a polițiștilor/personalului contractual și acordarea titlului de ,,specialist de clasă”; îmbunătățirea regimului juridic și finanțarea corespunzătoare a Poliției Judiciare; scoaterea vechimii din salariu și încadrarea personalului contractual în grupe de muncă; diminuarea deficitului de personal, care implică suprasolictarea lucrătorilor și ore suplimentare; un regim juridic echilibrat și echitabil al pensiilor militare de stat etc.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: