Comunicate

10.01.2019 - MAI a prezentat modul de aplicare a OUG 114/2018 și alte aspecte privind drepturile financiare ale personalului în activitate și în rezervă/retragere (update la informarea anterioară)

10.01.2019 - MAI a prezentat modul de aplicare a OUG 114/2018 și alte aspecte privind  drepturile financiare ale personalului în activitate și în rezervă/retragere  (update la informarea anterioară)

Din delegația MAI au făcut parte subsecretarul de stat Valeriu Mihai, secretarul general adjunct Geani Cătălin Nica și reprezentanți ai Direcțiilor generale de resort din Aparatul central.

A fost pus în discuție modul de aplicare a reglementărilor privind salarizarea în 2019, plecând de la prevederile recentei OUG nr. 114/2018, ale Legii-cadru nr.153/2017, HG nr. 937/2018 privind salariul minim garantat în plată și alte acte normative incidente.

Delegația FSNPPC a reiterat ideea că OUG nr. 114/2018 privind măsuri fiscal bugetare (...) pune în aplicare doar o parte dintre amendamentele noastre, transmise Guvernului, respectiv  plata orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică și în cele de sărbători legale, plata muncii suplimentare, decontarea serviciilor turistice (în limita sumei de 1.450 lei) și neincluderea cotei de 10%, reprezentând CASS pentru pensiile militare de stat.  

FSNPPC a solicitat intrarea anticipată în grilele de salarizare, de la 1 ianuarie a.c., cu 76% din valoarea aferentă anului 2022, dar Guvernul a decis aplicarea majorării salariale cu ¼ din diferenţa cuantumurilor prevăzute în lege între 2022 și decembrie 2018, concomitent cu înghețarea sporurilor, indemnizatiilor, compensațiilor, primelor etc. la valorile salariale de la 31 decembrie 2018, ceea ce va atrage, în fapt, creșteri pe net mult mai mici decât ceea ce am revendicat noi.

Practic, prin OUG nr. 114/2018 se menține discriminarea noastră față de alte familii ocupaţionale bugetare, precum și un regim juridic nesatisfăcător al pensiilor militare de stat (reamintim că proiectul de modificare a legislației în domeniu a trecut de Senat din martie 2016, inclusiv cu amendamentele noastre, care ar conduce la reglementări mai avantajoase, iar de atunci se află în ,,analizaComisiei de Muncă a Camerei Deputaților).

În concluzie, măsurile privind salarizarea, reglementarea sporurilor permanente și pensiile nu corespund, în totalitate, revendicărilor noastre, fapt pentru care Biroul Executiv al FSNPPC va decide, în consecință, un calendar al acțiunilor sindicale pentru perioada următoare, începând cu pichetările sediului MAI, programate pentru 7-8 februarie, când va avea loc, la București, Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), la nivel de miniștri.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: