Comunicate

10.03.2023 - Sindicatul, o poliță de asigurare juridică! Succese importante ale Departamentului Juridic SNPPC, în instanțele penale și civile

10.03.2023 - Sindicatul, o poliță de asigurare juridică!  Succese importante ale Departamentului Juridic SNPPC, în instanțele penale și civile

 

Conform prevederilor legale privind calitatea procesuală a SNPPC, Departamentul nostru Juridic și Birourile teritoriale SNPPC lucrează la ,,foc continuu” pentru apărarea drepturilor și promovarea intereselor membrilor de sindicat, activi și rezerviști, inclusiv prin deplasări în teritoriu, acolo unde sunt solicitări, la instanțe civile și penale sau la comisii de cercetare disciplinară, administrativă etc., în sprijinul colegilor sau al membrilor lor de familie care au nevoie de consiliere și asistență juridică.

Cauza penală

Într-un dosar penal, constituit în 2020, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita - în care Departamentul Juridic al SNPPC a fost implicat din 2021 -, trei membri de sindicat din IPJ Harghita (doi polițiști judiciariști și un criminalist) au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate, purtare abuzivă și mărturie mincinoasă.

Unul dintre avocatii colaboratori ai SNPPC (alexandru.ionescu@iflegal.ro), apărător al colegilor noștri în diferite momente procesuale, a reușit, în procedura camerei preliminare, în fața Judecătoriei Toplița și, ulterior, a Tribunalului Harghita, a doua restituire a dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita. Dosarul s-a aflat, a doua oară, în procedura camerei preliminare. În anul 2021, a fost emis pentru prima data un rechizitoriu, prin care membrii de sindicat au fost trimiși în judecată, fiind ulterior admise cererile și excepțiile ridicate în camera preliminară, constatându-se că rechizitoriul a fost nelegal întocmit și, mai mult, fiind exclus un număr ridicat de probe, acestea fiind administrate de Parchet cu încălcarea drepturilor inculpaților.

Ulterior, a fost emis un al doilea rechizitoriu, însă cu menținerea unora dintre aceleași neregularități constatate anterior în procedura camerei preliminare. Și de această dată s-a constatat neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrării unor probe și încălcarea drepturilor procedurale ale inculpaților și a fost restituită cauza la Parchet, pentru a doua oară, în mod definitiv, avocații SNPPC reușind, acum două zile (08 martie 2023), respingerea contestației Parchetului, împotriva încheierii prin care instanța de judecată a dispus restituirea cauzei la Parchet.

Cauza civilă

În data de 08.03.2023, un consilier juridic al SNPPC (daniel.vilceleanu@yahoo.com) a reprezentat un membru de sindicat – polițist la un post rural din cadrul IPJ Călărași, într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel București, instanță investită cu soluționarea recursului formulat de către Inspectoratul General al Poliței Române împotriva hotărârii Tribunalului Călărași, prin care a fost anulată Decizia de Imputare emisă în data de 03.03.2020 (tot în baza demersului SNPPC), ca urmare a unui eveniment rutier, produs în timp ce membrul SNPPC se afla în misiune.

Având în vedere decizia Curții de Apel București, prin care a fost respins recursul instituției ca fiind nefondat, menținându-se astfel hotărârea Tribunalului Călărași, IGPR are obligația de a restitui suma de 11.457 lei imputată membrului de sindicat, în urmă cu 3 ani. 

Precizăm că în prezenta cauză nu a fost respectată obligația angajaqtorului, de a se încheia contract de asigurare facultativă tip „casco”, așa cum prevede „Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special-polițiști”, încheiat între FSNPPC și Ministerul Afacerilor Interne, fapt confirmat de instanțele judecătorești investite cu soluționarea contestaţiei formulată de Sindicat în numele și pentru membrul de sindicat.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: