Comunicate

10.04.2019 - PRECIZĂRI privind cazul agentului de poliție din Vaslui, aflat în timpul său liber, care a reținut un făptuitor și a fost condamnat să-i achite daune morale

10.04.2019 - PRECIZĂRI  privind cazul agentului de poliție din Vaslui, aflat în timpul său liber, care a reținut un făptuitor și a fost condamnat să-i achite daune morale

            În ultimele zile, agentul principal de poliție Alexandru Mălăncuș a devenit cunoscut în spațiul public, urmare a unei decizii pronunțate, pe fond, de Judecătoria Vaslui, prin care colegul nostru este obligat, în solidar cu IPJ, să-i achite unui tânăr, suspect de producerea unui furt calificat, care a fost reținut de colegul nostru, daune morale de 1.000 lei.

            ,,Decizia instanţei nu este definitivă, părţile având posibilitatea să o conteste în termen de 30 de zile de la comunicare. În motivarea cererii de chemare în judecată, individul suspectat de comiterea infracțiunii a arătat că ar fi fost umilit public de poliţist, care, după ce l-a prins, l-a imobiliat, folosind cureaua de la pantaloni. De reținut că agentul era în timpul liber și, evident, a intervenit pentru stoparea unui pericol social, așa cum legea îl obligă pe orice polițist, 24 de ore din 24 (citat din mass-media).

            Peședintele SNPPC a intervenit, în cursul serii trecute, la un post național de televiziune, unde a susținut cauza colegului nostru, apreciind că el a procedat legal. În fapt, a fost obligat să recurgă la o metodă firească, chiar dacă improvizată - în împrejurările date, de imobilizare a unui făptuitor. Agentul a luat în calcul câteva elemente concrete: era vorba de o persoană tânără, de sex masculin, în deplinătatea forțelor fizice, care a opus rezistență, deși colegul nostru s-a prezentat, și nu era exclus ca aceasta să recurgă la ultraj cu violență, dacă nu ar fi fost imobilizată (suspectul are antecedente comportamentale aparte).

            În aceste circumstanțe, SNPPC consideră că decizia instanței ar putea să inducă o stare de demotivare și confuzie în rândul tuturor oamenilor legii, nu doar a polițiștilor, care au obligații similare, de apărare a ordinii publice și de intervenție în toate cazurile în care se comit infracțiuni flagrante, indiferent  de locul sau de ora săvârșirii acestora.

            De menționat că agentul Alexandru Mălăncuş este un poliţist cu o probitate profesională dovedită, care a fost apreciat cu ”Distincţia de onoare”, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, în semn de apreciere a profesionalismului şi devotamentului de care a dat dovadă în activitatea desfăşurată.

           Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: