Comunicate

10.05.2024 - COMUNICAT - Stupoare judiciară: instanța eliberează infractorii care au ultragiat polițiștii!

10.05.2024 - COMUNICAT  -    Stupoare judiciară: instanța eliberează infractorii care au ultragiat polițiștii!

   Din păcate, ne confruntăm cu încă o situație paradoxală în justiția română: Judecătoria Ploiești pune în libertate trei indivizi, pentru care Parchetul a dispus arestarea preventivă, în perioada Paștelui, urmare  unor fapte penale, între care și ultragierea unuia dintre polițiștii care au intervenit la un apel 112.

   Colegii noștri au fost sesizați, prin dispecerat, despre faptul că pe o stradă din localitatea Boldești Scăieni, jud. Prahova, după lăsarea întunericului, mai multe persoane petrecărețe deranjează ordinea publică, iar odată ajunși la fața locului, au fost amenințați și s-a produs o tentativă de lovire a unui agent din partea unuia dintre indivizii recalcitranți.

   Iată ce a apreciat onor instanța de judecată, conform soluției postate pe portalul Ministerului Justiției (pe scurt):

   „… respinge ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă din data de 07.05.2024 formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti în dosarul de urmărire penală nr.2***/284/P/2024 cu privire la inculpaţii: -C. F.-G., pentru săvârșirea a două infracțiuni de ultraj, … şi a unei infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice,

    -D. F.-V., pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj și a infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice,

    – T. C. pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj… şi a infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

    Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor, reţinuţi prin ordonanţa din data de 07.05.2024 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti în dosarul de urmărire penală nr.2***/284/P/2024.

   Considerăm că, în cazul unui ultraj, omul ,,în uniformă” - adică polițistul - este cel care suferă direct vătămarea corporală sau amenințarea cu acte de violență, dar și uniforma statului, și calitatea oficială a Poliției Române, îndrituită să asigure aplicarea legii, în folosul comunității, sunt cele supuse agresiunii, de fapt, prin comiterea infracțiunii de ultraj.

   Din păcate, în cazul de față, magistratul de la Judecătoria Ploiești a sfidat aceste norme juridice, civice și sociale, dând apă la moară unor indivizi care adoptă un tip de conduită antisocială evidentă și, ulterior, se împăunează, cu vulgaritate, pe o rețea de socializare, unde sfidează legea, comunitatea și normele elementare de bun simț.  

   Credem că instituția competentă, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin Inspecția Judiciară, ar trebui să se autosesizeze, să cercteze și să aplice măsurile legale, pentru a nu încuraja astfel de atitudini și a nu submina autoritatea polițistului și a Poliției Române, care au rolul de  a asigura ordinea și liniștea publică, în folosul comunității și al tuturor cetățenilor, inclusiv al magistraților!

   Domnilor magistrați, nu uitați și dvs.: dacă strada nu va fi ocupată de poliție, ea va fi ocupată de infractori! Iar strada este a noastră, a tuturor, incusiv a dumneavoastră!

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL SNPPC

           Informații de background:

   CODUL PENAL - Infracţiuni contra autorităţii - art. 257 - Ultrajul:


   (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

   (2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

   (3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

   (4) Faptele prevăzute în alin. (1) - (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Parteneri SNPPC: