Solicitările oficiale ale SNPPC, pentru diminuarea deficitului de personal în Ministerul Afacerilor Interne - în special în structurile polițienești, unde, în medie, tinde spre 20% -, au ecou pozitiv la nivelul acestei instituții, care a majorat cifrele de școlarizare, în ultimul an, și urmărește inclusiv acoperirea parțială a deficitului de ofițeri de poliție.
În luna septembrie a.c. vor fi scoase la concurs, pentru agenții de poliție, 200 de locuri pentru trecerea în corpul ofițerilor, în diferite specialități operative, în funcție de studiile superioare absolvite, de experiența în activitate și de alte criterii, prevăzute în Statutul polițistului și în OMAI nr. 140/2016 privind gestiunea resurselor umane.
Cele 200 de locuri vor fi repartizate astfel: 100 - pentru unități ale Poliției Române (care are cel mai mare deficit de ofițeri), 30 - pentru Poliția de Frontieră și alte 70 pentru celelate structuri polițienești din MAI.
În ultima adresă oficială a SNPPC către noul ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, din luna iulie 2023 (a se vedea atașamentul pdf), am făcut referire inclusiv la nevoia de permanentizare a concursurilor tip TCO, astfel încât să existe o predictibilitate, pe termen mediu și lung, în rândurile agenților de poliție din punct de vedere al carierei lor profesionale. Cităm: ,,(...) vă supunem atenției problematica deficitului major de personal, care se perpetuează în Ministerul Afacerilor Interne, situație cu implicații negative asupra misiunilor derulate de către structurile polițienești, în slujba cetățenilor și a statului.
Constatăm că lipsa de personal, în special în domeniile muncii operative, dar și în structurile de suport, atinge cote alarmante, în special la structurile polițienești din mediul rural, unde există secții/posturi de poliție cu deficit care atinge și procentul de 50%, fiind și cazuri chiar mai grave, în care unele subunități sunt încadrate cu un singur lucrător, fapt care conduce inevitabil la ineficiența serviciului polițienesc și la suprasolicitarea personalului aflat în activitate.
Față de cele prezentate, vă supunem atenției câteva soluții, pe termen scurt, mediu și lung, în ceea ce privește diminuarea deficitului de personal, creșterea randamentului general al serviciului polițienesc și, implicit, consolidarea principiul predictibilității în cariera agentului de poliție/poliție de frontieră (...)”.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL SNPPC