Comunicate

10.09.2021 - COMUNICAT: Peste 2.200 de posturi vor fi scoase la concurs din sursă externă în Poliția Română; urmează Frontiera și IGI

10.09.2021   -  COMUNICAT:  Peste 2.200 de posturi vor fi scoase la concurs din sursă externă în Poliția Română; urmează Frontiera și IGI

SNPPC/10.09.2021

COMUNICAT

Peste 2.200 de posturi vor fi scoase la concurs din sursă externă în Poliția Română

 

Pentru a diminua deficitul major de personal din cadrul Poliției Române, la solicitările repetate ale SNPPC (ultima, acum două zile, în 8 sept.), MAI și IGPR au demarat un plan de măsuri, pe linie de resurse umane, prin care vor fi ocupate din sursă externă cca. 2.240 de posturi de polițiști, atât în domeniile muncii operative, cât și în structurile de suport (unde vor fi încadrați specialiști pe linie IT, financiară, logistică etc.).

 În prima fază (cel mai scurt timp posibil), se are în vedere ocuparea a 412 funcții de ajutor șef de post, pentru că mediul rural este cel mai afectat de criza de polițiști. Practic, sunt zeci de Posturi de poliție, în multe județe, care funcționează cu un singur lucrător sau maxim doi, din 4 sau 5, situație care afectează eficiența serviciului polițienesc și conduce la suprasolicitarea fizică și psihică a oamenilor. Din acest motiv, există chiar și Posturi de poliție care au fost închise (sic!).

Vrem să credem că semnalele noastre privind gravitatea problematicii deficitului de personal au fost receptate, în final, de către factorii decidenți, care încep să miște lucrurile în sensul bun. Minuni, știm cu toți, nu se pot face peste noapte!

SNPPC a sesizat, în scris, frecvent, Guvernul, Parlamentul, CSAT și MAI (a se vedea comunicatele din 2020 - 2021 și lista noastră de revendicări, pentru care am demarat proteste și avem în intenție să le continuăm, funcție de rezultatul negocierilor), reclamând faptul că deficitul major de personal, care ajunge în mediul rural și la peste 50%, afectează grav capacitatea operațională a Poliției Române și implicit a statului, care trebuie să asigure ordinea publică, siguranța cetățenilor și a comunităților.

 În contextul măsurilor de creștere a capacității operaționale a Ministerului Afacerilor Interne (urmare a crizei afgane), pentru securizarea frontierelor României și ale UE, dar și pentru aplicarea politicilor de azil/migrație, conform legislației în materie, așa cum s-a decis la nivelul CSAT (vezi comunicatele SNPPC din 18 și 25 august),  un proiect de diminuare a deficitului de personal va fi implementat, în scurt timp, și la nivelul Poliției de Frontieră și al IGI. 

Vom reveni cu detalii!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

 

Parteneri SNPPC: