Comunicate

10.10.2022 - COMUNICAT: RELUĂM PROTESTELE ANTISĂRĂCIE, ÎN CARAVANĂ, LA NIVEL NAȚIONAL! Coaliția de guvernare și Parlamentul sfidează, în continuare, drepturile economice și sociale ale angajaților din România

10.10.2022  -  COMUNICAT:  RELUĂM PROTESTELE ANTISĂRĂCIE, ÎN CARAVANĂ, LA NIVEL NAȚIONAL!    Coaliția de guvernare și Parlamentul sfidează, în continuare,  drepturile economice și sociale ale angajaților din România

 

Drepturile familiei ocupaționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, ale cadrelor militare în rezervă/retragere, dar și ale tuturor angajaților din sistemul public, sunt în continuare sfidate de către factorii politici decizionali, fapt pentru care RELUĂM SERIA PROTESTELOR MASIVE, ÎN STRADĂ, ALĂTURI DE CARAVANA CONFEDERAȚIEI SINDICALE NAȚIONALE CARTEL ALFA!

După mai multe luni de discuții, în care am încercat diverse forme de negociere - inclusiv cu prim-ministrul României, dar și cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisiile de specialitate, cu ministrul Afacerilor Interne, al Muncii și Finanțelor -, constatăm că revendicările noastre legitime și soluțiile propuse de FSNPPC sunt neglijate și ,,pasate” de la unii, la alții, fără scrupule.

...............................................................

CNS Cartel ALFA- confederație sindicală din care face parte și FSNPPC -  adresează un apel către toate organizațiile sindicale și ale societății civile, către toți angajații, să se mobilizeze în acțiunile de protest, pentru a determina guvernanții să ia măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai, în beneficiul cetățenilor!

Prețurile la energie, alimente și alte produse esențiale cresc în spirală, la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce politicienii, guvernul, economiștii și bancherii iau măsuri care pun presiune și mai mare asupra cetățenilor (spre exemplu, prin creșterea dobânzilor); mai mult, în tot acest timp, companiile din energie au profituri record, pe seama lipsei de implicare decizională a Guvernului și a Parlamentului. În același timp, atragem atenția și asupra faptului că, în contextul actualelor prețuri exorbitante, foarte multe unități economice sunt puse în situația de a-și înceta sau diminua activitatea, iar cetățenii români vor traversa situații dramatice din cauza superficialității cu care este tratată problema la nivel politic.

Românii nu pot sta pasivi, așteptând să treacă această criză! Gravitatea și urgența situației nu trebuie subestimate!

Este nevoie de acțiune imediată în minimum patru direcții prioritare:

📢Stoparea creșterii prețurilor!

📢Creșterea salariilor și a pensiilor!

📢Deblocarea negocierilor colective, prin modificarea corespunzătoare a Legii Dialogului Social!

📢Aplicarea, integral și fără discriminare, a Legii-cadru 153/2017 și a altor acte normative importante!

Protestul Cartel ALFA se va derula în perioada 17-21 octombrie 2022, sub forma a două caravane, care vor porni din zonele Ardeal (Zalău) și Moldova (Botoșani), spre București, cu proteste organizate în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă. Cele două caravane se vor întâlni la București, unde va avea loc, pe 20 octombrie, un amplu miting, în Piața Victoriei, urmat de marș spre Piața Revoluției.

Programul protestelor sindicatelor din Cartel ALFA, inclusiv FSNPPC, la nivel național:

Caravana cu plecare din zona Ardeal:

Miting Zalău: 17 octombrie 2022, ora 9.00

Miting Deva: 17 octombrie 2022, ora 15.00

Miting Târgu Jiu: 18 octombrie 2022, ora 10.00

Miting Râmnicu Vâlcea: 18 octombrie 2022 ora 15.00

Miting Slatina: 19 octombrie 2022, ora 12.00

Caravana cu plecare din zona Moldova:

Miting Bacău: 17 octombrie 2022, ora 12.00

Miting Galați: 18 octombrie 2022, ora 11.00.

Miting Slobozia: 19 octombrie 2022, ora 11.00.

Miting masiv în București: 20 octombrie 2022

ora 11.30 Piața Victoriei

ora 14.00 Piața Revoluției

............................................................................................

Principalele revendicări specifice FSNPPC privesc:

- aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 - Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională; în fapt, legea a fost ,,șuntată”, în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale și profesionale;

- acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite (de exemplu, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%);

- respectarea regimului juridic al pensiilor militare de stat - conform Legii nr. 223/2015 -, acestea fiind și ele ,,înghețate”, în ultimii ani, tot prin OUG, ba chiar supraimpozitate de către Guvern, în mod discreționar, începând cu anul 2022.

Rugăm toți membrii de sindicat să ia legătura cu liderii SNPPC din unități, pentru a stabili împreună calendarul și formele de protest pretabile la nivel local.

Vom continua să comunicăm, cu operativitate, detalii privind acțiunile sindicale organizate.

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

Parteneri SNPPC: