În contextul punerii în aplicare a ,,OUG nr. 75/14 mai 2020 pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare (...)”, conducerea SNPPC este permanent în contact cu factorii decizionali din MAI, din inspectoratele generale și unitățile teritoriale, pentru a sprijini interesele în cauză ale membrilor noștri de sindicat, polițiști în activitate sau în rezervă.
Urmare numeroaselor întrebări adresate, zilele acestea, de către cadrele militare în rezervă, membrii SNPPC, care s-au pensionat din structuri polițienești după data de 30 ianuarie 2017, precizăm:
OUG nr. 75/2020, promovată de MAI, reglementează salarizarea la nivelul maxim al funcției publice, pentru polițiști (prin recalcularea sporurilor pentru pericol deosebit, fidelitate și studii superioare - ultimul, după caz) și produce efecte atât pentru viitor, cât și pentru ultimii trei ani, calculați de la data publicării Deciziei ICCJ nr. 51/2019 - 30 ianuarie 2020.
Conform OUG 75 și a normelor de aplicare, pentru cadrele militare în rezervă, care provin din structuri de Poliție/Poliție de Frontieră etc. sunt două situații cu privire la acordarea diferențelor salariale de către unitățile angajatoare:
- polițiștii care s-au pensionat începând cu 30 ianuarie 2017, până la data de 30 ianuarie 2020, vor primi restanțele cuvenite în 5 tranșe, în intervalul de 5 ani, socotit de la 1 ianuarie 2021;
- polițiștii care s-au pensionat după 30 ianuarie 2020 și până la data intrării în vigoare a OUG 75 vor primi diferențele salariale (cuvenite pentru lunile în care s-au aflat în activitate) în cursul acestei luni.
Referitor la actualizarea pensiilor, în cazul polițiștilor celor care au trecut în rezervă, cu drept la pensie militară de stat, după data de 30 ianuarie 2017, precizăm:
- conducerea SNPPC poartă discuții cu reprezentanții Casei Sectoriale de Pensii a MAI, dar și cu cei ai structurilor Financiare și de Resurse Umane din inspectoratele generale, pentru a spijini procesul de actualizare, urmând a acorda asistență juridică și consiliere tuturor membrilor SNPPC, care întâmpină probleme în aplicarea OUG 75.
Reamintim că prin trecerea în rezervă se pierde și calitatea de membru de sindicat, iar pentru redobândirea acesteia este necesară completarea unei Adeziuni speciale, în format editabil, disponibilă pe site-ul SNPPC (click pe linkul atașat: https://www.snppc.ro/adeziune-b54).
BIROUL EXECUTIV CENTRAL