Comunicate

11.01.2021 - COMUNICAT: FSNPPC solicită din nou, oficial, Guvernului și MAI, majorarea normei de hrană și a sporului pentru suprasolicitare neuropsihică/poliție judiciară

11.01.2021 - COMUNICAT: FSNPPC solicită din nou, oficial, Guvernului și MAI, majorarea normei de hrană și a sporului pentru suprasolicitare neuropsihică/poliție judiciară

FSNPPC/Nr.  236  din 11.01.2021

Se transmite electronic/fax

                       Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

  • Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministru

 

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

  • Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru

                

În calitate de organizație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,.,Ordine publică”, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011, Federația noastră apără drepturile și promovează interesele profesionale, sociale și economice ale funcționarilor publici cu statut special - polițiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.  

1. Prin prezenta, vă solicităm să faceți uz de prerogativele dumneavoastră legale pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 5 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care stipulează:

,,Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la curțile de apel, tribunale, tribunalele specializate și judecătorii, procurorii (...) asistenții judiciari, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistică și personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice și al laboratoarelor de expertize criminalistice, ofițerii și agenții de poliție judiciară, precum și specialiștii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, personalul de probațiune beneficiază și de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizația lunară de încadrare”.

Considerăm că actualele cuantumuri ale sporurilor acordate polițiștilor, funcție de structura în care activează, nu sunt de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de specialiștii din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, de criminaliști etc. Ca atare, este necesară cresterea sporului pentru risc si suprasolicitare neuropsihica la valoarea procentuală de 25 % pentru toti politistii din MAI, beneficiari ai acestui spor, în prezent – circa 30.000, din totalul de 170.000 de angajați, in vederea eliminarii unor inechitati intre diferitele structuri polițienești, dat fiind faptul că, în prezent, există diferențe în ceea ce privește acordarea acestui spor, desi desfășoară activități profesionale cu un grad de complexitate si risc echivalente. Precizăm și faptul că, din acest considerent, dar și din cauza programului suprasolicitant și a riscurilor profesionale specifice, în ultimii ani foarte mulți polițiști judiciariști au solicitat mutarea pe alte funcții, în prezent existând un deficit major de specialiști în acest domeniu de activitate.

2. Vă rugăm să aveți în vedere majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii prețurilor de consum ai produselor alimentare, așa cum aceștia sunt stabiliți de Institutul Național de Statistică.

      Rugăm răspuns la adresa de e-mail din antet.

 

p. Președintele Biroului Executiv FSNPPC

Vicepreședinte Marius IONESCU

Fisiere incarcate

Parteneri SNPPC: