Comunicate

11.04.2022 - De ce tace domnul Budăi? Noi...,,l-am prins cu rața-n gură”

11.04.2022 - De ce tace domnul Budăi? Noi...,,l-am prins cu rața-n gură”

 

 

Vineri, 3 decembrie 2021, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut un briefing de presă - https://gov.ro/ro/stiri/briefing-de-presa-sustinut-de-ministrul-muncii-marius-budai-la-finalul-edintei-de-guvern1638534345 -, în care a declarat, între altele, că în termen de 120 de zile - termen împlinit pe 4 aprilie a.c. -, Coaliția politică și, implicit, Guvernul vor prezenta un pachet de măsuri fiscal-bugetare și de asistență socială, pentru îmbunătățirea actualului cadru legislativ privind salarizarea și pensiile.

La întrebările presei, referitoare la salarizare, ministrul Budăi a precizat, cităm: ,, În Programul de guvernare, Coaliția a agreat modernizarea legii aflate în vigoare (cu referire la Legea-cadru 153/2017, n.n.).

În ceea ce privește pensiile, a precizat: ,,Vreau să fim foarte înțeleși împreună cu dumneavoastră și să stabilim un lucru: Ministerul Muncii nu se ocupă de acest lucru. Ministerul Muncii se ocupă de pensiile din sistemul public de pensii, iar fiecare minister în parte îşi face politica de salarizare şi pe pensii. Mă refer la cele cu legi speciale (între care intră și Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat – n.n.).  

Întrebat despre modul în care PNRR-ul (Planul național de redresare și reziliență), întocmit de fosta guvernare și transmis Comisiei Europene, va influența negativ aceste două aspecte legislative - privind salarizarea și sistemele de pensii actuale, precum și despre  pericolul ca ele să nu poată fi aplicate, având în vedere limitările procentuale din Produsul Intern Brut, asumate prin acest PNRR, ministrul Budăi a spus: ,,Nu, nu am spus că există sau nu există (pericolul – n.n.). Eu critic acest 9,4 prins în PNRR, pentru că nu îl înțeleg. De ce Uniunea Europeană merge și tinde spre 13% și are acum 13%, noi, prin legea 127, ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Eu, personal, nu înțeleg”.

Deci, dl ministru a dat de înțeles că Guvernul actual va remedia problemele create de fostul guvern, așa că, să stăm liniștiți, la locurile noastre, vreo 120 de zile! Trecură zile după zile și ...nimic!

Dincolo de unele ambiguități ale acestor declarații, gen ,,se poate și așa, și așa, și ca ei, și ca noi, și cum a fost, și cum va fi” - specifice, dealtfel, politicienilor moderni, pentru care programele de guvernare și declarațiile publice sunt 90% vorbe-n vânt -, un lucru e clar: cele 120 de zile au trecut și lucrurile sunt tot în coadă de pește, iar ,,pachetul de măsuri” pentru mai-binele nostru, al tuturor, nu se întrezărește, BA DIN CONTRĂ!!

Facturile la principalele utilități au crescut amețitor, inflația ne trage în jos coșul de cumpărături, prețurile carburanților zburdă în sus, salarizarea bate pasul pe loc, nici măcar norma de hrană nu se majorează conform legislației în vigoare, unele pensii militare au fost diminuate discreționar prin OUG 130/dec.2021, iar despre actualizarea lor cu rata inflației, ioc.

Ca întotdeauna, onor guvernanții și parlamentarii au alte priorități, invocând că au intervenit alte contexte geo-politice, și geo-strategice, și geo-economice, și geo-nu știm de care, iar promisiunile fiscal-bugetare din 3 dec. 2021 vor fi, sigur, reevaluate în raport cu noile realități macro-economice. Nu la Paștele din aprilie 2022, ci la paștele-cailor, probabil!

FAPT PENTRU CARE NE VOM ORGANIZA DIN PUNCT DE VEDERE SINDICAL ȘI VOM REACȚIONA PE MĂSURĂ, CÂT DE CURÂND!

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC

Parteneri SNPPC: