Comunicate

11.06.2022 - Angajări din sursă externă până pe 01 iulie apoi blocarea încadrărilor în MAI

11.06.2022 - Angajări din sursă externă până pe 01 iulie apoi blocarea încadrărilor în MAI

Din păcate în continuare sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională nu reprezintă nici în al 13 lea ceas o prioritate pentru statul român.


În condițiile unui deficit de peste 20.000 angajați în Ministerul Afacerilor Interne, raportat oricum la scheme de personal mult subdimensionate și neactualizate din punct de vedere operativ, cu 15.000 de polițiști și polițiști de frontieră lipsă, Guvernul României va adopta în sedința de Guvern de săptămâna următoare o OUG prin care va bloca ocuparea tuturor posturilor vacante din MAI ( cu excepția celor unicat ))).

Pe repede înainte se fac pregătiri ca săptămâna următoare în instituțiile Ministerului Afacerilor Interne să se facă mici cârpeli pentru astuparea găurilor imense de personal, urmând a fi scoase la concurs locuri din sursă externă pentru ofițeri, agenți și personal contractual, pentru a începe concursurile până cel târziu 1 iulie 2022.


Lipsa de predictibilitate, lipsa de investiții duce la plecări din sistem masive, atât prin pensionări cât și demisii, în scurt timp sistemul va intra în colaps și nu va mai putea fi resuscitat.


Cele 4 mari probleme ale sistemului

salarizare precară prin neaplicarea Legii salarizării, neactualizarea normei de hrană, calculul cuantumului de chirie la nivelul anului 2009, neaplicarea sporului de neuropsihic la 25%

deficit de personal imens (școlile nu mai fac față pensionărilor și demisiilor)

lipsa totală de investiții în sedii, mijloace de protecție și de intervenție

decredibilizarea voită a instituției polițienești, se adâncesc și vor genera în perioada următoare proteste masive din partea angajaților MAI.


Este inadmisibil să blochezi angajările în condițiile în care de ex la o poliție orăsenească asiguri intervenția la apelurile 112 cu 3 polițiști de ordine publică încadrați în loc de 10 prevăzuţi sau un 1 criminalist în loc de 5 sau la un sector de frontieră asiguri dispozitivul cu 6 sau 8 patrule în loc de 12, 15 sau 20 cât ar fi necesar.

 

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: