Comunicate

11.07.2019 - Curtea Constituțională a României confirmă demersul SNPPC pentru siguranță pe drumurile publice: Poliția Rutieră poate să folosească din nou radarele din mașini neinscripționate!

11.07.2019 - Curtea Constituțională a României confirmă demersul SNPPC pentru  siguranță pe drumurile publice:  Poliția Rutieră poate să folosească din nou radarele din mașini neinscripționate!

Ieri, 10 iulie 2019, Curtea Constituțională a decis că demersul SNPPC, de anul trecut, pentru normalitate și legalitate, a fost îndreptățit: cu unanimitate de voturi, plenul a stabilit că modificarea adusă Codului Rutier, prin lege, în iulie 2018, este neconstituţională și, drept urmare, Poliția Rutieră va putea să utilizeze, în continuare, radarele din autovehicule neinscripționate.  

Reamintim că, în 23 iulie 2018, am solicitat Camerei Deputaților (adresa SNPPC 505/1) să nu promoveze inițiativa legislativă, pentru că, cităm: ,,obligarea Poliţiei Române de a utiliza doar radare presemnalizate, instalate pe autospeciale inscripţionate cu însemne distinctive, nu va diminua fenomenul contravenţional şi infracţional în domeniu, fiind de natură să aducă grave prejudicii siguranţei publice, prin creşterea numărului de victime pe drumurile din ţara noastră. Totodată, pentru apărarea prestigiului Poliției Române, am solicitat și sancționarea disciplinară, conform  Legii nr. 96/2006 privind Statutul parlamentarilor, a unui deputat inițiator al proiectului, care a diseminat, anterior, în spaţiul public (pe facebook) acuzaţii extrem de jignitoare, in corpore, la adresa colegilor noștri rutieriști, deşi opinia Grupului Polițiștilor Rutieri, contrară proiectului legislativ, a fost una responsabilă, în concordanţă chiar cu Avizul negativ al Guvernului Românei (bazat pe notele de fundamentare primite de la MAI și IGPR), aviz ignorat cu desăvârșire de aleși! 

În aceeași zi, ne-am adresat în scris și președintelui României (adresa SNPPC 505/23.07.2018), solicitându-i să nu promulge legea și să sesizeze CCR, ceea ce s-a și întâmplat. În paralel, am trimis Curții Constituționale (adresa FSNPPC nr. 133/10.08.2018) ,,Studiul privind aducerea atingerii dreptului la viaţă şi integritate fizică prin excluderea din trafic şi diminuarea competenţelor aparatelor radar”, realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, argumentând și necesitatea respingerii legii în cauză.

Considerăm că Decizia de ieri a CCR  confirmă pe deplin demersurile SNPPC pentru normalitate civică!

Pentru conformitate cu adevărul, puteți accesa linkurile următoare:

https://www.snppc.ro/23-07-2018-scrisoare-deschisa-adresata-presedintelui-romaniei-bd541

https://www.snppc.ro/07-08-2018-sesizarea-snppc-produce-efecte-r-spunsul-camerei-deputa-ilor-la-peti-ia-noastr-nr-505-23-07-2018-bd553

 

Biroul Executiv Central

Parteneri SNPPC: