Salutăm, pe această cale, înființarea Asociației Polițiștilor și Jandarmilor Veterani din Teatrele de Operații, organizație neguvernamentală non-profit, creată la data de 08.09.2020, pentru promovarea, apărarea și susținerea intereselor socio-profesionale ale veteranilor M.A.I. din teatrele de operații, în activitate, rezervă sau retragere din sistemul național de ordine și siguranță publică, în contextul adoptării și promulgării, la data de 07 august 2020, a Legii nr. 168 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.
Adoptarea actului normativ constituie, în primul rând, o reparație morală pentru personalul M.A.I., aducând o meritată recunoaștere instituțională participanților la misiunile internaționale din zonele de misiune și din teatrele de operații din cadrul sistemului național de apăratre, ordine publică și siguranță națională. În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor din teatre de operaţii/zone de misiuni pentru apărarea intereselor României, a fost instituită Ziua veteranilor din teatrele de operaţii, sărbătorită, anual, pe 11 noiembrie.
Scurt istoric al participării polițiștilor și jandarmilor la misiuni/operații în afara teritoriului statului român
M.A.I. marchează, în acest an, 22 de ani de participare cu poliţişti și jandarmi la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional, în sprijinul păcii şi al securităţii, pentru gestionarea situaţiilor de criză şi pentru stabilizarea şi reconstrucţia zonelor post-conflict.
De-a lungul celor 22 ani de participare la misiuni internaţionale a instituţiei Internelor, aproximativ 2000 de poliţişti şi jandarmi români şi-au adus contribuţia la apărarea păcii în lume şi la menţinerea stabilităţii şi securităţii în zone de conflict sau în situaţii de criză, misiunile bărbaţilor şi femeilor din M.A.I. desfăşurându-se pe patru continente.
Pe parcursul participării la misiunile executate în zone cu grad ridicat de risc, angajații Ministerului Afacerilor Interne au demonstrat un înalt nivel de profesionalism și au acționat ca veritabili ambasadori în uniformă ai României, fiindu-le acordate, nu de puține ori, funcții importante și distincții deosebite.
Reamintim faptul că participarea la menținerea păcii şi securității internaționale nu reprezintă un obiectiv în sine, ci este un instrument pentru susținerea politicii externe a României şi, implicit, pentru promovarea unei imagini pozitive în plan internațional.
Pe cale de consecință, participarea polițiștilor și jandarmilor români la misiuni în afara teritoriului statului român a contribuit la efortul internaţional de stabilizare şi reconstrucţie, de asistenţă/reformă poliţienească şi de reconstrucţie post-conflict a societăţii civile.
Începutul participării MAI la misiuni internaţionale de menţinere a păcii a avut loc în iulie 1997, când un poliţist român a participat la misiunea de instruire a poliţiştilor albanezi MAPE (Multinational Advisory Police Element), sub egida UE din Albania.
Prima participare semnificativă a Poliţiei Române la misiuni de menţinere a păcii a debutat la 18 iunie 1998, în cadrul misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bosnia și Herţegovina (UNMIBH), aceasta fiind, în fapt, și prima participare, cu efective, a M.A.I. la acest gen de misiuni/operaţiuni.
Misiune ușoară colegilor aflați în zonele de misiune/teatrele de operații!
Respect colegilor care au participat cu succes la misiuni/operații în afara teritoriului statului român!
Odihnă veșnică veteranilor care s-au urcat la Cer!
Col. (rez) Cristian VÂRNĂ,
Președintele APJVTO