Comunicate

11 noiembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

11 noiembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

        Salutăm, pe această cale, înfiinÈ›area AsociaÈ›iei PoliÈ›iÈ™tilor È™i Jandarmilor Veterani din Teatrele de OperaÈ›ii, organizaÈ›ie neguvernamentală non-profit, creată la data de 08.09.2020, pentru promovarea, apărarea È™i susÈ›inerea intereselor socio-profesionale ale veteranilor M.A.I. din teatrele de operaÈ›ii, în activitate, rezervă sau retragere din sistemul naÈ›ional de ordine È™i siguranță publică, în contextul adoptării È™i promulgării, la data de 07 august 2020, a Legii nr. 168 pentru recunoaÈ™terea meritelor personalului participant la acÈ›iuni militare, misiuni È™i operaÈ›ii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român È™i acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia È™i urmaÈ™ilor celui decedat.

         Adoptarea actului normativ constituie, în primul rând, o reparaÈ›ie morală pentru personalul M.A.I., aducând o meritată recunoaÈ™tere instituÈ›ională participanÈ›ilor la misiunile internaÈ›ionale din zonele de misiune È™i din teatrele de operaÈ›ii din cadrul sistemului naÈ›ional de apăratre, ordine publică È™i siguranță naÈ›ională. În semn de recunoaÅŸtere a meritelor veteranilor din teatre de operaÅ£ii/zone de misiuni pentru apărarea intereselor României, a fost instituită Ziua veteranilor din teatrele de operaÅ£ii, sărbătorită, anual, pe 11 noiembrie.

 

         Scurt istoric al participării poliÈ›iÈ™tilor È™i jandarmilor la misiuni/operaÈ›ii în afara teritoriului statului român

         M.A.I. marchează, în acest an, 22 de ani de participare cu poliÅ£iÅŸti È™i jandarmi la misiuni ÅŸi operaÅ£ii în afara teritoriului naÅ£ional, în sprijinul păcii ÅŸi al securităţii, pentru gestionarea situaÅ£iilor de criză ÅŸi pentru stabilizarea ÅŸi reconstrucÅ£ia zonelor post-conflict.

         De-a lungul celor 22 ani de participare la misiuni internaÅ£ionale a instituÅ£iei Internelor, aproximativ 2000 de poliÅ£iÅŸti ÅŸi jandarmi români ÅŸi-au adus contribuÅ£ia la apărarea păcii în lume ÅŸi la menÅ£inerea stabilităţii ÅŸi securităţii în zone de conflict sau în situaÅ£ii de criză, misiunile bărbaÅ£ilor ÅŸi femeilor din M.A.I. desfăşurându-se pe patru continente.

       Pe parcursul participării la misiunile executate în zone cu grad ridicat de risc, angajaÈ›ii Ministerului Afacerilor Interne au demonstrat un înalt nivel de  profesionalism È™i au acÈ›ionat ca veritabili ambasadori în uniformă ai României, fiindu-le acordate, nu de puÈ›ine ori, funcÈ›ii importante È™i distincÈ›ii deosebite.

         Reamintim faptul că participarea la menÈ›inerea păcii ÅŸi securității internaÈ›ionale nu reprezintă un obiectiv în sine, ci este un instrument pentru susÈ›inerea politicii externe a României ÅŸi, implicit, pentru promovarea unei imagini pozitive în plan internaÈ›ional.

        Pe cale de consecință, participarea poliÈ›iÈ™tilor È™i jandarmilor români la misiuni în afara teritoriului statului român a contribuit la efortul internaÅ£ional de stabilizare ÅŸi reconstrucÅ£ie, de asistenţă/reformă poliÅ£ienească ÅŸi de reconstrucÅ£ie  post-conflict a societăţii civile.

         Începutul participării  MAI la misiuni internaÅ£ionale de menÅ£inere a păcii a avut loc în iulie 1997, când un poliÅ£ist român a participat la misiunea de instruire a poliÅ£iÅŸtilor albanezi MAPE (Multinational Advisory Police Element), sub egida UE din Albania.

         Prima participare semnificativă a PoliÅ£iei Române la misiuni de menÅ£inere a păcii a debutat la 18 iunie 1998, în cadrul misiunii OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite din Bosnia È™i HerÅ£egovina (UNMIBH),  aceasta fiind, în fapt, È™i prima participare, cu efective, a M.A.I. la acest gen de misiuni/operaÅ£iuni.

Misiune uÈ™oară colegilor aflaÈ›i în zonele de misiune/teatrele de operaÈ›ii!

Respect colegilor care au participat cu succes la misiuni/operaÈ›ii în afara teritoriului statului român!

Odihnă veșnică veteranilor care s-au urcat la Cer!

 

Col. (rez) Cristian VÂRNÄ‚,

Președintele APJVTO

Parteneri SNPPC: