Comunicate

12.07.2021 - COMUNICAT: Caravana Dreptății Sociale - un ultim protest, la Parlamentul European

12.07.2021 -    COMUNICAT:  Caravana Dreptății Sociale - un ultim protest, la Parlamentul European

FSNPPC/12.07.2021

 

COMUNICAT

Caravana Dreptății Sociale - un ultim protest, la Parlamentul European

 

       În data de 9 iulie a.c. s-a încheiat protestul de șase zile al ,,Caravanei Dreptății Sociale”, cu un ultim protest, la Parlamentul European din Strasbourg, unde au avut loc discuții cu europarlamentari, pentru susținerea Directivei salariilor minime în UE și, implicit, în România.
       „Caravana Dreptății Sociale”, organizată de CNS Cartel ALFA, din care au făcut parte și patru membri  SNPPC (președinții Birourilor teritoriale SNPPC din IPJ Ialomița -Tila Victor, IPJ Buzău-Bita Vasile, Frontiera Timișoara-Popa Viorel și vicepreședintele PF Maramureș-Gășpărel Ilie Ovidiu), a demarat vineri, 1 iulie, într-un parcurs de peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München și Luxemburg, protestând inclusiv la ambasadele României, cu sprijinul sindicatelor partenere locale. S-a protestat împotriva salarizării scăzute din România, care îi obligă pe mulți dintre conaționali să parcurgă trasee similare, departe de familii și de țară, pentru condiții decente de muncă și de trai.
      Membrii Caravanei - 22 de lideri sindicali naționali și regionali, au mai fost primiți, luni, 5 iulie, și la sediul Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) din Bruxelles, pentru o serie de întâlniri și discuții cu liderii mișcării sindicale de la nivel european. A urmat o întâlnire la Comisia Europeană, unde delegația română a fost însoțită de Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

     Delegația a folosit întâlnirea pentru a evidenția modul în care creșterea economică din România, în ultimul deceniu, nu a dus la o mai bună calitate a vieții pentru angajați, așa cum o confirmă și datele Eurostat: PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE; salariul minim este de doar 281 EUR pe lună, în timp ce costul vieții este de 572 EUR pe lună; o treime dintre lucrătorii români primesc acum salariul minim, ca urmare a scăderii cu 77% a acoperirii negocierilor colective din 2011: astăzi nu mai există niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de unitate numărul de contracte colective a scăzut de peste cinci ori (4000 de contracte colective, majoritatea semnate de reprezentanții salariaților, fără o negociere reală, în timp ce înainte de modificarea Legii Dialogului Social în 2011 erau 22.000); productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la creea căruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE.

      Acest lucru a condus la migrația, succesivă, către UE, a peste patru milioane de cetățeni români, care și-au părăsit țara, în căutarea unei vieți mai bune, deși migranții ajung deseori în situația de a fi exploatați ca forță de muncă ieftină de către angajatori, într-un fenomen cunoscut sub numele de ,,dumping social”. Pentru a opri această tendință, delegația noastră i-a solicitat Comisiei Europene să elaboreze o Directivă privind salariile minime adecvate și negocierile sindicale colective (la care Guvernul României s-a opus din păcate) și să pună în aplicare Pilonul european al drepturilor sociale.

    Reportajul Euronews despre Caravana: https://www.euronews.com/2021/07/05/romanian-workers-stage-2-000km-protest-against-low-pay

 

 

BIROUL EXECUTIV FSNPPC

Parteneri SNPPC: