Comunicate

12.10.2021 - COMUNICAT: Numărul cazurilor de covid, în rândurile polițiștilor, cu 200% peste media națională. Deși aflați în prima linie, Guvernul și MAI nu apreciază misiunile suplimentare, eforturile și riscurile la care sunt supuși polițiștii/polițiștii de frontieră

12.10.2021 - COMUNICAT:  Numărul cazurilor de covid, în rândurile polițiștilor, cu 200% peste  media națională. Deși aflați în prima linie, Guvernul și MAI nu apreciază misiunile suplimentare, eforturile și riscurile la care sunt supuși polițiștii/polițiștii de frontieră

FSNPPC/12.10.2021

 

COMUNICAT

Numărul cazurilor de covid, în rândurile polițiștilor  din MAI, cu 200% peste  media națională. Deși aflați în prima linie, de peste un an și jumătate, Guvernul și MAI nu apreciază misiunile suplimentare,  eforturile și riscurile la care sunt supuși polițiștii/polițiștii de frontieră

 

             Urmare solicitării noastre scrise, ne-au fost comunicate, ieri, oficial, cifrele valabile la data de 30.09.2021, cu privire la efectele pandemiei de covid 19 în rândul structurilor polițienești din MAI: total infectări - 18.203 cazuri.   

Comparând cifrele publicate de autorități, la nivel național, reiese că rata îmbolnăvirilor în rândurile polițiștilor este dublă, dar nici măcar acum MAI și Guvernul nu catadicsesc să recunoască și să aprecieze eforturile depuse și riscurile medico-sanitare ce planează asupra colegilor noștri aflați în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei, așa cum s-a procedat în cazul altor categorii profesionale expuse riscului îmbolnăvirii, care au fost tratate corespunzător din acest punct de vedere, prin acordarea sporului salarial aferent (nici măcar drepturile prevăzute de Legea-cadru a salarizării 153/2017 nu le sunt acordate polițiștilor și personalului contractual).

              Trist este faptul că, până la data de 30.09.2021, au fost înregistrate și 53 de decese ale unor colegi confirmați pozitiv.  

             Cu privire la polițiștii care s-au vaccinat, potrivit datelor existente la nivelul Direcției Medicale, aceștia reprezintă aproximativ 45% din totalul angajaților, dar trebuie precizat faptul că există posibilitatea vaccinării inclusiv în afara rețelei medicale instituționale, fără a avea obligația de a se raporta despre acest lucru, și, drept urmare, nu există o evidență numerică sau procentuală din acest punct de vedere. Răspunsul oficial al MAI precizează foarte clar, cităm: ,,vaccinarea constituie un act medical și o  opțiune personală  a fiecărui angajat al Ministerului Afacerilor Interne”.

             În ceea ce privește personalul din instituțiile medicale ale MAI, care îndeplinește condiția prezentării certificatului verde, la nivelul Direcției Medicale se aplicată Metodologia de supraveghere a COVID-19, care prevede obligativitatea testării personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat, prin test rapid antigenic, la interval de 3 zile/sau prin test RT-PCR - o dată la 7 zile, ,,nefiind specificate detalii privind plata contravalorii testelor” (am citat din răspunsul oficial).

 

BIROUL EXECUTIV - FSNPPC

Parteneri SNPPC: