Comunicate

12.12.2019 - Un început de bun augur: Raportul de respingere, în Camera Deputaților, a OUG nr. 59/2017 a fost transmis Biroului Permanent (în completarea informărilor noastre pe același subiect din 10 dec. 2019)

12.12.2019 - Un început de bun augur:  Raportul de respingere, în Camera Deputaților, a OUG nr. 59/2017  a fost transmis Biroului Permanent (în completarea informărilor noastre pe același subiect din 10 dec. 2019)

În cursul zilei de ieri, 11 decembrie, președintele Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaților (comisie de raport), deputatul Adrian Solomon, a trimis Biroului Permanent al Camerei solicitarea de respingere, la votul plenului, a PL-x nr. 310/2017 – proiectul  legii de aprobare a OUG nr. 59/2017, care a fost dezbătut cu o zi înainte. Prezent la aceste dezbateri, președintele FSNPPC/SNPPC, Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA, a luat cuvântul, solicitând RESPINGEREA proiectului (amendament însușit de către Comisie). Dacă plenul va da vot final favorabil (miercuri, 18 dec.2019), după promulgarea și publicarea legii în Monitorul Oficial, se va reveni la modul de calcul al cuantumului pensiei militare de stat reglementat prin Legea 223/2015, modificată prin art. 40 din OUG 57/2015, respectiv raportarea acestuia se va face la salariul brut, și nu la net.

Reamintim că, în aceeași zi, 10 decembrie, au mai fost discutate în Comisie încă două inițiative, care aveau în vedere, între altele, eliminarea ,,pensiilor speciale” și scoaterea funcționarilor publici cu statut special din corpul Legii 223/2015 (eliminarea pensiilor militare de stat pentru polițiștii din MAI și din Ministerul Justiției – A.N.P.). Comisia a stabilit că va relua dezbaterile pe cele două proiecte în februarie 2020.

Referitor la aceste proiecte, care aduc atingere intereselor și drepturilor noastre legitime, președintele SNPPC a invocat riscurile profesionale, importanța socială și permanența serviciului public prestat de polițiști, incompatibilitățile și restricțiile stabilite prin lege, experiența celor din generațiile anterioare anului 2002, aflați acum în pragul pensionării, care au fost militari înaintea adoptării Statutului polițistului (devenind forțat, prin efectul legii, funcționari publici cu statut special), calitatea de militar în rezervă, după pensionare, dar și alte argumente, care țin de integritatea și stabilitatea Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, de calitatea României de stat membru NATO și UE etc.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL 

Parteneri SNPPC: