Comunicate

13.01.2023 - COMUNICAT - Decizie de imputare, anulată de comisia de soluționare a contestațiilor, în urma acțiunii SNPPC

13.01.2023 - COMUNICAT - Decizie de imputare, anulată de comisia de soluționare a contestațiilor,  în urma acțiunii SNPPC

În vara anului trecut, o colegă, membră SNPPC, din cadrul unei structuri a Poliției de Frontieră, aflată în misiune, în urmărirea unui grup de migranți, la volanul autospecialei de serviciu, Dacia Duster, a fost implicată într-un eveniment rutier nefericit.

Traversând o zonă frontalieră cu vegetație deasă, pe un drum accidentat, deși avea o viteză redusă, colega noastră a pierdut controlul volanului, iar mașina de serviciu s-a răsturnat, suferind pagube materiale estimate, ulterior, la aprox. 37.000  lei. Atât polițista, cât și colegul ei din patrulă, au scăpat nevătămați, continuând urmărirea migranților, pe care i-au și reținut, în final.

În prima fază, în baza cercetării administrative și a expertizei tehnice efectuate, colegei noastre - agent de poliție, aflată la început de carieră -, i-a fost imputată o sumă de peste 10.000 lei (calculată prin raportare la prevederile legale incidente, funcție de venitul salarial și de cuantumul pagubei materiale).

La solicitarea scrisă a acesteia, în calitate de membră SNPPC, Departamentul nostru juridic i-a acordat asistență juridică gratuită, contestând Decizia de imputare la Comisia de soluționare a contestațiilor constituită în cadrul ITPF.

In urma ,,rejudecării cauzei”, în luna decembrie 2022, Comisia a admis argumentele prezentate de consilierul juridic al SNPPC, anulând sancțiunea pecuniară stabilită inițial.

În esență, SNPPC a invocat următoarele: autoturismul a fost folosit în condițiile și în situațiile prevăzute de reglementările legale; colega noastră se afla într-o misiune care nu suferea amânare; accidentul s-a produs din cauze neimputabile conducătorului auto, dar și alte argumente, care au determinat comisia de soluționare a contestațiilor să admită că sunt incidente în cauză prevederile favorabile membrei SNPPC, din OUG 121/1998 privind răspunderea materială (...) și din Instrucțiunile MAI nr. 114/2013, care stipulează, expres că, în asemenea situații, determinate de riscul firesc al îndeplinirii serviciului, prejudiciile materiale nu sunt imputabile polițistului aflat în misiune.

Reamintim faptul că SNPPC, prin Departamentul Juridic sau, după caz, prin Birourile sindicale din unități, asigură sprijin specializat și asistență juridică, în cauze penale, civile, disciplinare sau administrative, intervenite în timpul sau ca urmare a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, de către oricare dintre membrii SNPPC.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Parteneri SNPPC: